Zapatero vaatii ETA:lta todisteita

Espanjan pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapatero vaatii Baskimaan itsenäisyyttä ajavalta ETA-järjestöltä todisteita julistamastaan väkivallasta luopumisesta. Zapateron mukaan Espanjan hallituksella ei ole selkeää tietoa ETA:n tarkoitusperistä.

Ulkomaat
Miehet pitämässä lehdistötilaisuutta.
Espanjan pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapatero (oik.) ja Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen lehdistötilaisuudessa 10. syyskuuta Madridissa.Emilio Naranjo / EPA

Espanjan pääministeri torjui ETA:n sunnuntaisen tulitaukojulistuksen, koska järjestö ei siinä hänen mielestään luvannut pysyvästi lopettaa aseellisia hyökkäyksiään.

Zapatero kiisti, että hänen hallituksensa olisi suoraan tai epäsuoraan yhteydessä baskijärjestöön.

-Ainoat tiedot järjestöstä olen saanut turvallisuuspalvelulta, Espanjan pääministeri sanoi.

Koska meillä ei ole varmaa tietoa ja historiamme huomioon ottaen, emme voi luottaa ETA:aan ja järjestö tietää tämän vallan hyvin, Zapatero sanoi radiohaastattelussa.

Hänen mukaansa epäluottamus järjestöä kohtaan on suuri ja tarvitaan selkeitä todisteita, jotta hallitus olisi vakuuttunut ETA:n halukkuudesta sanoutua irti väkivallasta.

ETA ilmoitti pysyvästä tulitauosta edellisen kerran maaliskuussa 2006, mutta rikkoi julistuksensa pommi-iskulla Madridin lentokentän pysäköintitilassa jo samana vuonna.

Lähteet: AFP