Afganistanissa kuolonuhri koraaninpolttoa vastustaneessa mielenosoituksessa

Koillis-Afganistanissa yksi ihminen on kuollut mielenosoituksessa, jolla vastustettiin yhdysvaltalaispastorin aikeita polttaa Koraaneja, kertoo paikallisen kuvernöörin edustaja. Faizabadissa Badakhshanin maakunnassa järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui tuhansia afgaaneja.

Ulkomaat
Mielenosoittajat protestoivat floridalaisen seurakunnan koraaninpolttoaikeita vastaan.
Mielenosoittajat protestoivat floridalaisen seurakunnan koraaninpolttoaikeita vastaan Jalalabadissa Itä-Afganistanissa 10. syyskuuta.Reuters-TV

Osa mielenosoittajista oli kivittänyt saksalaisten hoitamaa Naton tukikohtaa. Mielenosoittaja kuoli, kun tukikohdan sisällä olevat joukot avasivat tulen, sanoo Badakhshanin maakunnan kuvernöörin edustaja uutistoimisto Reutersille.

Naton johtamien Isaf-joukkojen edustaja sanoo, että Isaf on tietoinen protesteista Faizabadissa ja asiaa tutkitaan.

Paikallinen poliisi on kertonut uutistoimisto AFP:lle, että joitakin poliiseja ja muita ihmisiä olisi loukkaantunut mielenosoituksessa lievästi.

Mielenosoitus on laajin maassa sen jälkeen kun pienen amerikkalaisen kirkon johtaja ilmoitti aikovansa polttaa Koraaneja WTC-terrori-iskun vuosipäivänä lauantaina. Pastori on jo peruuttanut aikeensa toistaiseksi.

Mielenosoitus järjestettiin muslimien uskonnollisen paastokauden Ramadanin päättävän Eid-juhlan rukoustilaisuuden jälkeen. Moskeijoista virtasi kaduille arviolta 10 000 ihmistä, jotka huusivat Yhdysvaltojen vastaisia iskulauseita.

Pakistanissa sadat ihmiset osallistuivat mielenosoituksiin Multanin kaupungissa maan keskiosassa sekä Pakistanin suurimmassa kaupungissa Karachissa. Mielenosoittajat polttivat Yhdysvaltojen lippuja ja vaativat amerikkalaispastoria hirteen.

Indonesia: Koraaninpoltto uhkaisi maailmanrauhaa

Maailman suurimman muslimivaltion Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyono varoitti perjantaina, että amerikkalaispastorin uhkaus polttaa Koraaneja uhkaa rauhaa ja kansainvälistä turvallisuutta.

Yudhoyono sanoi televisiopuheessaan olevansa perillä siitä, että pastori Terry Jones on peruuttanut aikeensa. Yudhoyono kehotti Yhdysvaltain hallitusta ja kansaa varmistamaan, että tällainen "käsittämätän, järjetön ja moraaliton" teko estetään lopullisesti.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai kehottaa Jonesia olemaan edes harkitsematta Koraanien polttoa, sillä se loukkaisi muslimimaita.

Lähteet: AFP, Reuters