Ollila: Uuden johtajan haku alkoi toukokuussa

Nokia alkoi etsiä uutta toimitusjohtajaa Olli-Pekka Kallasvuon tilalle toukokuussa, kertoo hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila. Hänen mukaansa aloite toimitusjohtajan vaihtamiseen tuli Nokian hallitukselta. Tänään yhtiö kertoi, että uudeksi toimitusjohtajaksi nousee kanadalainen Stephen Elop. Ollilan mukaan häntä itseään on pyydetty jatkamaan hallituksen puheenjohtajana siirtymäkauden yli.

talous
Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop ja haliltuksen puheenjohtaja Jorma Ollila seisovat vierekkäin lehdistötilaisudessa.
Nokia vaihtaa toimitusjohtajaa. Olli-Pekka Kallasvuo siirretään Nokian verkkoyhtiöön ja hänen tilalleen koko Nokian toimitusjohtajaksi tulee kanadalainen Stephen Elop -ohjelmistojätti Microsoftista. Uusi johto vakuuttaa että ulkomaalaisen johtajan valinnasta huolimatta Nokia pysyy Suomessa.

Ollilan mukaan viimeksi kuluneen vajaan vuoden aikana Nokian hallitus on miettinyt, miten yhtiön strategiaa voitaisiin parhaiten toteuttaa.

Hallitus tuli siihen tulokseen, että yhtiössä aika oli kypsä nopeuttaa uudistautumista tuomalla uutta johtajuutta.

- MeIllä ei ollut ennakkokäsitystä, valitsemmeko johtajan talon sisältä vai ulkoa. Noin kuukausi sitten päädyimme Stepheniin, Ollila kertoi.

- Stephenin taustasta ja monista keskusteluista on käynyt ilmi, että hän ymmärtää Nokian erityislaatuisen perinnön ja tähän perintöön kuuluu olennaisesti suomalaisuus, perusteli Ollila.

Vaikeudet USA:ssa kiihdyttivät huhuja

Kallasvuon lähtöä on uumoiltu pitkään, sillä Kallasvuo ei onnistunut parantamaan Nokian asemaa Yhdysvalloissa. Yhtiö on myös menettänyt asemiaan erityisesti kalleimpien älypuhelinten myynnissä.

Vielä Nokian yhtiökokouksessa toukokuun alussa Ollila antoi julkisen tukensa Kallasvuolle. Spekulaatiot Kallasvuon lähdöstä kiihtyivät uudelleen heinäkuussa, kun amerikkalainen talouslehti Wall Street Journal kertoi Nokian etsivän Kallasvuolle seuraajaa.

Vielä viime tulosjulkistuksen aikaan heinäkuussa Olli-Pekka Kallasvuo toivoi, että spekulaatiot hänen jatkostaan lopettaisiin.

Ollila jatkaa vielä hallituksessa

Omista suunnitelmistaan Jorma Ollila kertoi sen verran, että Nokian hallitus on pyytänyt häntä toimimaan puheenjohtajana siirtymäkauden yli.

- Minun toimikauteni loppuu mahdollisimman pian. Olen kuitenkin luvannut auttaa Stepheniä tämän siirtymäkauden ajan.

Ollilan mukaan aloite toimitusjohtajan vaihtamiseen tuli hallitukselta. Ollilan mukaan Kallasvuon kaudelle on osunut onnistumisia, mutta osittain yhtiön strategian toteuttaminen ei ole onnistunut.

- Päätös oli vaikea, sillä olen tehnyt Olli-Pekan kanssa töitä 25 vuotta. Hän suhtautui vaihdokseen hyvin ammattimaisesti. Kävimme pitkiä keskusteluja asiasta emmekä paiskoneet ovia.

Lähteet: YLE Uutiset