1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Keltainen lehdistö - Wayne Rooney 6-0

Britannia rakastaa jalkapallotähtiään, mutta he ovat myös julkista riistaa eikä armoa anneta. Viime päivien otsikoissa on pyörinyt Manchester Unitedin tähtipelaaja Wayne Rooney, joka narahti kiinni seksinostamisesta prostituoidulta.

Ulkomaat
Wayne Rooney
Wayne RooneyRolf Vennenbernd / EPA

Lehdet ovat revitelleet surutta skandaalilla eikä sanoja ole säästelty. The Sun -sanomalehti tuomitsi Wayne Rooneyn oitis LOVE RAT –jalkapalloilijoiden joukkoon. ”Rooney osti seksiä vaimon ollessa raskaana”- otsikoi toinen lehti.

Vettä myllyyn ovat lisänneet usein nimettöminä esiintyvät perhetutut ja ystävät, jotka jakelevat toinen toistaan mehevämpiä analyysejään tunnelmista. Eräs nimetön lähde arvio, että suhteella on fifty-fifty- mahdollisuus selvitä. Toinen kertoi, että vaimo Coleen kyselee itseltään, mikä minussa on vikana? Olenko liian ruma?

Tabloid-lehdet ovat valmiita maksamaan maltaita herkullisista paljastuksista. Mitä enemmän yksityiskohtia, sitä parempi. Tänään esiin tuli toinen prostituoitu, joka oli ottanut osaa kolmenkimppaan Rooneyn kanssa. ”Hän antoi meille kovaa kyytiä!”, nainen kertoi.

Luurangot eivät myöskään hevillä unohdu. Tällä kertaa kaivettiin esiin 55-vuotias isoäiti, jolta kertoman mukaan Wayne Rooney oli ostanut seksiä 16-vuotiaana. Isoäiti lähetti The Mirror –lehden välityksellä sydämelliset pahoittelunsa petetylle Coleenille. Varmasti auttoi!

Yksityiselämä kaiken kansan punnittavissa

Henkilökohtainen on julkista, jos olet jalkapallostara, sanoo urheilupsykologi Victor Thompson. Hänen mukaansa jalkapalloilijat voivat linnoittautua hulppeiden talojensa sisään suojellakseen yksityiselämäänsä, mutta sekin hinta on kova. Palloilijat voivat tuntea itsensä ulkopuolisiksi ja yksinäisiksi, mikä myös altistaa vilkuilevalle silmälle.

- He ovat usein nuoria, kun menestys kolahtaa. Kaikki haluavat olla jalkapallotähtiä, mutta silmätikuksi joutuminen voi olla yllätys, johon ei ole valmistautunut, Victor Thompson sanoo.

Maajoukkueen päävalmentaja Fabio Capello on vakuuttanut luottavansa tähtipelaajaan yksityiselämän sotkuista huolimatta. ”Pelaajien pitäisi tietää mitä yksityiselämässään touhuavat. Mutta kyse on kuitenkin heidän yksityiselämästään”, hän kommentoi Rooney-skandaalia ennen Englanti-Sveitsi EM-karsintaottelua.

Höpölöpön sanoo brittilehdistö! Sen silmissä miljoonatienesteillä elävillä pelaajilla ei ole yksityiselämää.

- Yksityiselämän kiemuroita verrataan suorituksiin kentällä. Jos kentällä menee huonosti, etsitään syytä yksityiselämästä ja jos yksityiselämä on karikolla, seurataan suoritusta kentällä haukkana, sanoo Victor Thompson.

Brittilehdistössä on arveltu, että pelko paljastumisesta olisi vaikuttanut Rooneyn huonoon pelisuoritukseen MM-kisoissa. Victor Thompsonin mukaan kaikki pelasivat huonosti, mutta:

- Jos pelaaja on pettänyt ja pelkää, että se tulee julki, sillä voi olla merkitystä keskittymiseen kentällä. Skandaalin tuleminen päivän valoon voi itse asiassa olla helpotus, arvio Victor Thompson.

Lehdissä käytiin vilkasta keskustelua Rooneyn pelikunnosta ennen Sveitsi-Englanti-ottelua. Rooney vastasi epäilijöille tekemällä maalin.

- Pelaajat ovat tottuneet elämään paineen alla ja se piiskaa heitä parempiin suorituksiin. Rooney haluaa näyttää maailmalle, että jalkapallo sujuu vaikka yksityiselämä ei. Kentällä hän on elementissään, arvio Victor Thompson.

Hän kuitenkin painottaa, että yksityiselämän revittely kaiken kansan edessä on raadollista.

- Kuka joutuu selittämään työpaikallaan, ettei yksityiselämä vaikuta työpanokseen ja tehdä se vielä julkisesti? Ei myöskään pidä unohtaa vaimoa, joka on joutunut ryöpytyksen kohteeksi. En usko, että kukaan haluaa lukea parisuhdeongelmistaan lehtien sivuilta.

Suhdeskandaalit tuttu näky otsikoissa

Wayne Rooney ei suinkaan ole yksin vaan jalkapallopelaajien seksiskandaaleista voi lukea tiuhaan. LOVE RAT -pelaajia on ehtinyt kasaantua listaksi asti. Paljon huomiota herätti esimerkiksi Chelseyn Ashley Colen seksisekoilut, jonka vaimo sattuu olemaan yksi Britannian himotuimmista naisista, laulajatar Cheryl Cole. Suhde päättyi eroon, ja prosessista riitti mehusteltavaa.

Keväällä Englannin maajoukkueen kapteeni ja vuonna 2009 vuoden isäksi äänestetty John Terry teki kardinaalivirheen ja meni sekoilemaan joukkuetoverin exän kanssa. Sekään ei pysynyt neljän seinän sisällä ja kapteenin nauha lähti.

- Pelaajat ovat rikkaita ja haluttuja supersankareita. He saavat mitä haluavat ja houkutus voi käydä liian kovaksi. Heidän eteensä heittäydytään jatkuvasti. Houkutuksen määrä on potenssiin tuhat tavalliseen pulliaiseen verrattuna, puntaroi Victor Thompson.

Pettäminen ei ole sairaus

Ensitöikseen Rooney pyysi julkisesti anteeksi vaimoltaan ja lupasi tehdä kaikkensa avioliiton pelastamisen eteen – myös hakeutua hoitoon. Victor Thompson suhtautuu epäillen ilmiöön, jossa kiinni narahtaneet urheilijat etsivät pettämiseen vastausta lääketieteestä.

- Hyperseksuaalisuuteen vetoaminen on monissa tapauksissa lähinnä naurettavaa. Ei pettäminen ole sairaus tai parannettavissa oleva psykologinen tila. Pettäjän pitäisi pikemminkin miettiä suhdetta omaan puolisoonsa ja hakeutua pariterapiaan pohtimaan tapahtuneen syitä ja seurauksia.

Pelaajat joutuvat elämään jatkuvassa valokiilassa, jossa heidän jokaista askeltaan seurataan. He elävät maailmassa, jossa seinillä on korvat ja katossa kärpänen. Miksi ottaa riski?

- Hekin ovat vain ihmisiä, vastaa Victor Thompson.

Lähteet: YLE Uutiset / Nora Kajantie, Lontoo

Lue seuraavaksi