1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanin satavuotiaat kuolivatkin jo vuosikymmeniä sitten

Kansansa pitkästä iästä ylpeä Japani on joutunut ilmoittamaan, että yli 230 000 väestörekisteriin merkittyä satavuotiasta on kateissa. Viranomaiset ovat yrittäneet paikantaa vanhuksia koko kesän, kun "Tokion vanhin mies" löytyi muumioituneena kotoaan, jo kymmeniä vuosia sitten kuolleena.

Kuva: Andy Rain / EPA

Japanin hallitus julkisti etsintöjen tuloksia perjantaina. Elävien kirjoissa on esimerkiksi lähes 900 japanilaista, jotka olisivat yli 150-vuotiaita.

Moni rekisterin yli satavuotias on todennäköisesti kuollut jo kymmeniä vuosia sitten, mutta omaiset ovat jättäneet kuolemat ilmoittamatta nostaakseen vainajan eläkkeitä. Näin oli myös Tokion vanhimman, 111-vuotiaaksi luullun miehen kohdalla.

Sanomalehti Guardianin mukaan tuon tapauksen jälkeen viranomaiset yrittivät jäljittää Tokion vanhinta naista. Hänen perheensä ei ollut nähnyt 113-vuotiasta vuosikymmeniin, eikä häntä ole edelleenkään paikannettu.

Nolot puutteet väestörekisterissä lienevät oire siitä, että Japani ikääntyy hyvin kiivaalla tahdilla. Yli viidesosa maan kansalaisista on täyttänyt 65 vuotta.