Yhdysvallat viettää WTC-iskujen vuosipäivää

Yhdysvalloissa on muistettu syyskuun 11. päivän terrori-iskujen uhreja aiempia vuosia kireämmässä tunnelmassa. New Yorkissa kiistellyn moskeijahankkeen kannattajat ja vastustajat osoittavat mieltään tuhoutuneiden World Trade Centerin tornien lähellä. Muslimien keskuudessa maailmalla kohua nostattavat yhä floridalaisen pastorin koraaninpolttopuheet.

Ulkomaat

New Yorkissa Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden ja kaupunginjohto tervehtivät uhrien omaisia ja laskivat ruusuja muistopaikalla sijaitsevaan lampeen. World Trade Centerin sijaintipaikalla luettiin kaikkien iskuissa kuolleiden 2 975 ihmisen nimet.

Muslimiterroristien kaappaamat matkustajakoneet törmäsivät vuonna 2001 New Yorkin World Trade Centerin kahteen pilvenpiirtäjään sekä Yhdysvaltain puolustusministeriön rakennukseen Washingtonissa. Neljäs kaapattu kone putosi Pennsylvaniassa.

Obama vetosi suvaitsevaisuuden puolesta

Presidentti Barack Obama osallistuu terrori-iskujen uhrien muistojuhlaan Yhdysvaltain puolustusministeriön rakennuksen Pentagonin luona. Puheessaan Obama muistutti suvaitsevaisuuden olevan olennainen osa amerikkalaisuutta ja korosti, että yhdysvaltalaisten pitää tulevaisuudessakin kunnioittaa kaikkia uskontoja. Islamin kanssa ei olla sodassa, hän sanoi.

Terrori-iskujen vuosipäivään on tähän asti varottu tarkoin sotkemasta politiikkaa, mutta tänä vuonna kirjoittamaton sääntö rikkoutuu. New Yorkin imaamin ehdottaman moskeijan ja islamilaisen kulttuurikeskuksen kannattajat ja vastustajat osoittivat mieltään tuhopaikan lähellä virallisen muistoseremonian jälkeen. Moskeijan ja kulttuurikeskuksen tontti sijaitsisi kahden korttelin päässä terrori-iskun paikasta.

Moskeijan vastustajien mielestä moskeijan rakentaminen lähelle tuhoutuneita kaksoistorneja tarkoittaisi muslimiterroristien ylistämistä. Puolustajat, joita on koolla joitakin satoja, haluavat korostaa New Yorkin suvaitsevaisuutta ja sitä, ettei kaikkia muslimeja pidä leimata terroristien vuoksi.

Muutaman äärikristityn ryhmä repi iltapäivällä koraanista sivuja. Heidän mielestään islaminuskon on paljastettava todellinen luonteensa teennäisen julkisivun takaa.

Pastori peruu puheitaan

Lisäjännitettä syyskuun 11. päivän terrori-iskun yhdeksänteen vuosipäivään toi floridalaisen pastorin aikomus koraanien polttamisesta. Pastori Terry Jones on saapunut New Yorkiin ja haluaisi keskustella moskeijahankkeesta New Yorkin imaamin kanssa.

Pastori vahvisti yhdysvaltalaisen NBC-televisioyhtiön haastattelussa, ettei hän eivätkä hänen seurakuntalaisensa Floridassa aio polttaa koraaneja. Jones sanoi, että koraaninpolttohankkeen tavoitteena oli osoittaa islamissa piilevän vaarallisia ja radikaaleja piirteitä ja tämä tavoite on nyt saavutettu.

Afganistanissa tuhannet ihmiset ovat jälleen tänään osoittaneet mieltään yhdysvaltalaispastorin koraanipolttopuheita vastaan. Mielenosoituksia on ollut myös Indonesiassa, joka on väkiluvultaan maailman suurin muslimivaltio.

Yhdysvaltain poliittinen johto ja kaikkien uskontokuntien johtajat tuomitsivat jyrkästi koraaninpolttosuunnitelmat. Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset varoittivat, että koraanien polttaminen saattaa innostaa yhdysvaltalaisia muslimeita liittymään terroristiverkosto al-Qaidaan.

Lähteet: Reuters, AP