1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eero Mäntyranta

Mäntyranta tekee dokumentin Mäntyrannasta

Hiihtäjälegenda Eero Mäntyranta tiedetään ja tunnetaan ainakin värikkäästä urheilu-urastaan, mutta millaista mahtaa olla miehen elämä nyt? Eeron lapsenlapsi Viktor Fors Mäntyranta haluaa valottaa kuuluisan isoisänsä elämää ja valintoja tekemällä hänestä tv-dokumentin.

Dokumentin tekijä ja kohde: Viktor Fors Mäntyranta ja hänen isoisänsä Eero Mäntyranta asuvat samassa pihapiirissä Pellon Lankojärvellä. Kuva: YLE / Laura Holappa

Elämä Pellon Lankojärvellä Mäntyrantojen tiluksilla etenee työntäyteisesti ja leppoisasti, kuin ennen vanhaan. Samassa pihapiirissä asustaa useampi sukupolvi ja ilmassa on sellaista suvun keskinäistä yhteisöllisyyttä, joka on nykyään harvinaista.

Tiluksien vanha isäntä, hiihtäjälegendaksi tituleerattu Eero Mäntyranta on rakentanut Lankojärven rannalle oman paratiisinsa, jossa vielä pistetään perunat maahan ja tehdään heinää kesäisin. Mies tunnetaan lähinnä värikkäästä ja menestyksekkäästä hiihtourastaan, jota varjostivat myös doping-epäilyt.

Nyt hän päästää tv-kameran kuvaamaan elämäänsä pienen kunnan pienessä kylässä, järvenrantatontin hiljaisuudessa.

Aratkin aiheet esille

Viktor Fors Mäntyranta muutti hiljattain Göteborgista sukumaille ja alkaa ensi töikseen tehdä dokumenttia kuuluisasta isoisästään. Tavoitteena on tuoda julki Eeron elämästä kaikkea sellaista, mikä on jäänyt urheilu-uran varjoon.

Viktor haluaa näyttää Eeron elämän juuri sellaisena kuin se on nyt, unohtamatta sitä mitä se on ollut. Hän ei aio kaihtaa arkojakaan aiheita; esimerkiksi doping-epäilyistä Viktor haluaa kysyä isoisältään. Se ei kuitenkaan ole dokumentin pääpointti.

- Olen aina halunnut tietää miksi Eero on aina asunut täällä, vaikka hän on käynyt missä vain maailmassa ja nähnyt kaiken, mutta hän on aina tullut takaisin. Tiedän kaiken hiihtourasta, mutta kaikki muu kiinnostaa, Viktor kertoo.

Vapaat kädet tekijöille

Eero Mäntyranta itse suhtautuu dokumentin tekoon tyynesti ja luottavaisesti. Hän on tyytyväinen siitä, että tyttärenpoikaa kiinnostaa oma suku.

- Jo vain se on hieno asia. Mukava, että tällä lailla tulee esille. Sillä on varmasti suuri merkitys Viktorillekin ja hänen tulevaisuudelleen.

- On selvä, että jokainen meistä on omien sukujuuriensa vaalija. Nykyään yhä enemmän ihmiset haluavat tutustua omaan sukuunsa ja semmoinenhan aina tuntuu läheisemmältä, Mäntyranta pohtii.

Dokumentin kohde ei itse halua asettaa rajoituksia lopputulokselle, vaan antaa vapaat kädet aiheiden rajaukselle ja kysymysten asettelulle.

Vanhanaikaista elämää

Viktor arvostaa sellaista hiljaista ja vanhanaikaista elämää, jota Mäntyrantojen tiluksilla elellään. Sitä hän haluaa myös välittää dokumentissaan.

- Minusta on tärkeää näyttää millaista tämä vanha elämä oli, Viktor toteaa.

Suuri arvo on myös sillä, että sukupolvet ovat läheisessä vuorovaikutuksessa keskenään ja asuvat toisiaan lähellä.

- Sekin on aika erikoista nykyään, että elämä on tämmöistä, dokumentintekijä naurahtaa.

Mäntyranta-dokumentin kuvaukset alkavat Pellon Lankojärvellä loppuviikosta ja dokumentti valmistunee ensi vuonna. Viktor Fors Mäntyrannan mukaan sekä Yleisradio että Ruotsin SVT ovat kiinnostuneita ottamaan dokumentin ohjelmistoonsa.