Hampaiden oikomishoidot aloitetaan yhä nuorempana

Oikomishoidossa varhaiset oikomishoitokojeet ja purennanohjaimet ovat syrjäyttäneet perinteiset raudat. Hoidon kannalta olennaista on oikea ajoitus. Tutkimusten mukaan jopa 60 prosentilla suomalaislapsista on jonkinasteinen purentavirhe.

Irrotettavat kojeet ovat yleistyneet oikomishoidossa. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kaikista purentavirheistä oikomishoidoilla korjataan vain noin puolet. Kunnissa hoitoon pääsy riippuu erikoishammaslääkäritilanteesta. Hoidon tarve ei aina näy päällepäin.

- Vanhemmat voivat ihmetellä oikomishoitoa, kun hymy on kaunis ja hampaat ovat kauniissa rivissä. Taustalla voi kuitenkin olla leukaluiden välinen luustoepäsuhta. Alaleuka voi esimerkiksi olla kovin pieni ja takana ja lapsi on kovastikin oikomishoidon tarpeessa, selittää oikomishoidon ylilääkäri Sirkka Lahtinen Kokkolan terveyskeskuksesta.

Kokkolassa puretaan lasten oikomishoitojonoja tahdilla, jolla toivotaan saavutettavan normaalitilanne parissa vuodessa.

Lapsilla hampaiden oikomishoito kestää purentavirheestä riippuen keskimäärin puolesta vuodesta kuuteen vuoteen. Vikoja korjataan ohjaamalla kasvua. Hoidossa olennasta on ajoitus ja ahkeruus.

- Hyvin paljon pystyy vaikuttamaan sillä, miten on pitänyt oikomiskojetta. Jos on käyttänyt kojetta laiskanpuoleisesti, hoito pitkittyy eikä etene toivotusti. Joskus lapsella on kasvun loppuun asti jokin yöllä käytettävä koje ylläpitämässä saavutettua tilannetta, Sirkka Lahtinen kertoo.

Raudat yhä harvinaisempia

Hampaiden hoidossa varhaiset oikomishoitokojeet ja purennanohjaimet ovat syrjäyttäneet perinteiset raudat. Jopa sekaisin olevat hampaat voidaan korjata irrotettavalla oikomiskojeella.

- Jos saamme riittävän ajoissa lapset hoitoon ja hoito alkaa oikea-aikaisesti, pystymme usein välttämään kiinteitä oikomiskojeita. Rautojen käytössä on aina huomattavasti suurempi reikiintymisriski ja ne vaativat perheeltä tiheämpiä ja pidempiä hoitokäyntejä. Hoitomuoto riippuu kuitenkin purentavirheestä ja joskus tarvitaan rautoja, Sirkka Lahtinen myöntää.

Lapsena yksinkertaisesti hoidettavissa oleva vika voi vaatia aikuiselta leikkauksen.

- Purentavirheen hoitamatta jättämisestä voi pahimmillaan seurata päänsärkyä, niska-hartiaseudun vaivoja, hampaiden tukikudosten vaurioita ja sen seurauksena hampaiden kiinnityksen heikentymistä. Hoito kestää kauan ja on kallista, Sirkka Lahtinen painottaa.

Viidesluokkalainen Valtteri Aaltonen ei pidä oikomiskojeesta, mutta ymmärtää sen tarpeelliseksi.

- Ei se hirveän kivaa ole ollut. Niitä pitää aina laittaa suuhun, ne menee monesti likaiseksi ja pitää pestä koko ajan. Mutta käytän kojetta sen takia, että purenta menisi oikein ja jos vaikka kaatuu, niin ei mene etuhampaat heti poikki.