Koululaisten käyttöön lisää polkupyöriä Karhulassa

Karhulan koulu on päässyt valtakunnalliseen Liikkuva koulu -hankkeeseen, joka käynnistyi syksyllä. Koululaiset saavat pian käyttöönsä 25 uutta oranssia polkupyörää.

polkupyörät
Polkupyöriä telineessä
YLE / Raine Martikainen

Liikkuva koulu -hankkeen tavoitteena on lisätä koululaisten liikuntaa ja saada passiivisetkin koululaiset liikkumaan. Karhulan koulu päätti keskittyä pyöräily-teemaan.

- Haluamme aktivoida oppilaita pyöräilemään koulumatkoilla ja vapaa-ajalla. Yksi oleellinen pointti tässä on myös liikennesäännöt ja liikenteessä liikkuminen, rehtori Harri Liikanen kertoo.

Karhulan koulu saa kaksivuotisessa hankkeessa rahaa valtiolta 30.000 euroa. Tällä rahalla koulu ostaa 25 oranssia polkupyörää ja täydentää koulun kuntosalin laitteistoa.

Pyörät käyttöön oppitunneilla

Opettajat aikovat hyödyntää uusia polkupyöriä oppitunneillaan. Yhteisten tutustumisretkien ongelma on ollut se, ettei kaikilla oppilailla ole käytössään pyörää.

- Meillä on Kymijoella Korkeakosken haarassa kohde, jossa seiskaluokan biologian ryhmät käyvät tutustumassa jokiluontoon ja ottamassa näytteitä. Pyöräilemme sinne 10 minuutissa, kertoo apulaisrehtori ja biologian opettaja Sakari Valtiala.

Biologian, maantiedon ja terveystiedon opettaja Mira Rouvinen uskoo, että uusien pyörien myötä metsäretkiä voidaan tehdä aiempaa useammin.

- Meillä on biologiassa maa-, metsätalous ja puutarhanhoitokurssi, jonka puitteissa käymme lähipuutarhoilla ja teollisuuden aloja tutkimassa. Käymme myös normaalin biologian tunneilla Luovin ja Jumalniemen metsissä, Mira Rouvinen kertoo.

Kypärän käyttö pakollista koulutunneilla

Karhulan koulun oppilaat Mira ja Pieta ovat tyytyväisiä siihen, että koulu hankkii uusia pyöriä oppilaiden käyttöön.

- Ihan kivaa, ettei tarvitse kävellä minnekään, Mira tuumaa.

Kypärän käyttö on jäänyt tytöiltä pois, koska se ei näytä heidän mukaansa muodikkaalta. Koulun retkillä kypärän käyttö on kuitenkin pakollista.

- Ei se haittaa, kun kaikilla muillakin on, Pieta sanoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi