Hyppää sisältöön

Hamburger Börsin perustaja oli aikansa rautarouva

Turkulaisille niin rakkaaan Hamburger Börs -hotellin perustaja Wallina Valtin oli värikäs ja ristiriitainen persoona. Hänestä on jäänyt yllättävän vähän tietoja jäljelle, vaikka Wallina asui kaupungissa liki 50 vuotta. Turun kaupunginteatteriin hänestä tehty Hamburger Börs - häntä rakastivat kaikki -musiikkinäytelmä antaa lisätietoa Wallinasta. Ensi-ilta oli 10. syyskuuta.

Hamburger Börs -musiikkinäytelmä kertoo johtaja neiti Wallina Valtinista. Kuva: Turun kaupunginteatteri

Käsikirjoittaja Harriet Nylund-Donner teki varsinaista salapoliisityötä saadakseen selville, minkälainen Hamburger Börsin perustaja oli. Tietoja sai etsiä suurennuslasilla arkistoista, mistä niistäkin Wallina Valtinasta löytyi kovin vähän.

-Hänessä oli monta eri persoonallisuutta ja oma salainen puolensa, jonka harvat tunsivat, luonnehtii käsikirjoittaja. -Hän liikkui joskus aivan lain rajoilla ja kulki sen ylikin.

Voimakastahtoinen Wallina oli Tukholmaan muuttaneen virolaisen suutarin tytär. Isä kuoli lasten ollessa pieni ja Wallina joutui ravintolan keittiöön töihin. Siitä ura urkeni ja Tampereen kautta hän tuli Turkuun 28-vuotiaana vuonna 1898, sai Suomen kansalaisuuden ja osti Hamburger Bierhallen. Määrätietoisesti Wallina kehitti siitä lisärakentamalla maan eturivin hotellin.

Turkulainen loistohotelli

Joka huoneeseen tuli puhelin ja oma generaattori takasi sähköt. Wallina loihti kuuluisan voileipäpöydän ja keittiö tarjosi herkkuja, jotka kelpasivat aina Mannerheimia myöten maan eliitille. Suurlakon aikana urhea hotellinpitäjä tarttui paistinpannuun ja hääti henkilökuntansa avustuksella sisään pyrkineet mellakoitsijat. Samassa rytäkässä hotellin generaattori rikottiin, mutta kunnostettiin pian.

Hamburger Börs oli tunnettu laadukkaasta ohjelmistostaan ja Wallina tuotti ulkomailta erilaisia esiintyjäryhmiä Turkuun. Tämä showperinne on jatkunut meidän päiviimme asti.

-Näistä varhaisista esityksistä on säilynyt lehti-ilmoituksia ja julisteita, mutta itse ohjelmien sisällöistä tiedetään varsin vähän, toteaa Harriet Nylund-Donner.

Miltei yhtä vähän tiedetään itse hotellinjohtajasta. Wallina Valtinalla oli tytär ja tämän lapsia ja lastenlapsia asuu edelleen Ruotsissa ja Norjassa. Heiltä käsikirjoittaja sai lisää tietoja Wallinan elämästä. Viimeiset vuotensa 1947-52 Börsin perustaja vietti Ruotsissa, Lidingön maatilallaan.

Pääroolissa kaksi naista

Maiju Sallaksen ohjaaman musiikkinäytelmän pääroolissa nähdään vuorotellen Jaana Järvinen ja Tiina Weckström. Molemmat ovat innoissaan haastavasta Wallinan roolista.

-Hän on ollut ristiriitainen persoona, herättänyt monelaisia tunteita ja saattanut ärsyttää, pohtii Turun kaupunginteatterin laulaviin näyttelijöihin lukeutuva Jaana Järvinen.

-Se aikakausi oli sellainen, ettei tällaista naisista ehkä kronikoitu, miettii taas Turussa vieraileva Tiina Weckström.

Molempien mielestä Wallina kuvastaa sitä vierasta vaikutusta, mikä Turkuunkin aina tarvitaan, jotta uusia asioita tapahtuu. Niukat tiedot roolin esikuvasta antavat tilaa luovuudelle.

Näyttelijät pitävät kaksoismiehitysta mielenkiintoisena ja ovat rakentaneet roolejaan yhteistyössäkin, mutta takuulla lopputulos on aina hivenen erilainen. Suuren produktion esitysvarmuus on myös taattu, kun pääroolissa on kaksoismiehitys.

Näytelmästä odotetaan menestystä turkulaisen aiheensa takia. Kapellimestari Ismo Laakson moniulotteisen musiikin kautta luodaan toki myös laajempaa kuvaa 1900-luvun alkuvuosikymmenten Suomesta. Tanssien koreografioista vastaa Urmas Poolamets.

Perustaja kummittelee

Wallina Valtin lähti Turusta 70-vuotiaana ja jätti jälkeensä kuuluisan hotelliravintolan. Moni köyhä turkulainen tyttö hyötyi avokätisestä hotellinomistajasta, joka antoi rahaa koulutukseen. Henkilökunnassa enemmistö oli naisia ja näytelmä vihjaa, että Wallinan sukupuoliroolit vaihtelivat.

-Edelleen hän liikkuu vanhan Hamburger Börsin huoneissa. Siellä Wallina nähdään ja kuullaan aina silloin tällöin, maalailee käsikirjoittaja Harriet Nylund-Donner.

.
.