Hyppää sisältöön

Iranilainen diplomaatti painostettiin eroamaan

Iranin Suomen-suurlähetystöstä irtisanoutuneen korkea-arvoisen diplomaatin Hossein Alizadehin mukaan hänet pakotettiin eroamaan, kun Iranin hallinto sai selville, että hänellä on kytköksiä oppositioliike Vihreään aaltoon. Alizadeh liittyi liikkeeseen, koska pitää Iranin viime vuoden presidentinvaaleja vilpillisinä.

Eronnut iranilaisdiplomaatti Hossein Alizadeh
Hossein Alizadeh sanoo, että lisää diplomaattien eroamisia on luvassa. Hänen mukaansa monet vain odottavat oikeaa hetkeä. Kuva: Yle

Diplomaatti sanoo, että Iranin hallinnon vastaiseen oppositioliikkeeseen kuuluu miljoonia ihmisiä.

- Olen kuulunut liikkeeseen jollain tasolla noin 15 kuukautta, mutta työskentelin suurlähetystössä, kunnes se saatiin selville.

Alizadehin mukaan Iranin hallinto alkoi seurata hänen tekemisiään tarkasti viime kuukausina. Palaute kotimaasta lisääntyi, eikä Alizadeh tuntenut enää oloaan turvalliseksi.

- Haluankin näyttää, että diplomaattina en tahdo enää edustaa hallintoa, joka käyttää voimaa siviileitä vastaan, ja nämä ovat vain kysyneet, missä äänioikeuteni on, Alizadeh sanoo YLE Uutisten haastattelussa.

Alizadeh on jo toinen iranilaisdiplomaatti, joka on eronnut virastaan protestina kotimaansa politiikalle. Oslossa Iranin pääkonsuli Mohammed Reza Heydari erosi virastaan tammikuussa mielenilmauksena kotimaansa hallitusta kohtaan.

Kun Alizadehilta kysytään, aikovatko muut iranilaiset diplomaatit irtisanoutua tehtävistään, hän vastaa: - Varmasti. Monia Vihreän aallon jäseniä työskentelee Iranin ulkoministeriössä, ja uskon, että osa muistakin diplomaateista tulee eroamaan.

Todisteita vilpillisistä presidentinvaaleista

Alizadehin mukaan vaalit, joissa Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad valittiin uudelleen vuonna 2009, eivät olleet reilut.

- Vaaleja manipuloitiin, ja ne olivat vilpilliset. Minulla on siitä todisteita, jotka aion tuoda julkisuuteen lähitulevaisuudessa.

Hossein Alizadeh ei ole vielä päättänyt, aikooko hän hakea turvapaikkaa Suomesta. Alizadeh sanoo saaneensa uhkaavaa sähköpostia sen jälkeen, kun hänen eroaikeensa paljastuivat. Hän myös pelkää perheensä puolesta.

- Minä ja perheeni olemme varmasti vaarassa. Siitä ei ole epäilystä. Minun täytyy hakea perheelleni jotain turvaa.

.
.