Ilmainen papilloomarokote luvassa aikaisintaan 2013

Suomen rokoteohjelma on jälleen arvostelun kohteena. Nyt osa lääkäreistä ihmettelee Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n päätöstä lykätä edelleen papilloomarokotteen ottamista rokoteohjelmaan.

terveys
Rokotusta annetaan nuorelle naiselle
Papilloomarokote suojaisi kohdunkaulan syövältä, johon sairastuneisuus on nuorilla naisilla kolminkertaistunut viime vuosien aikana.

Rokote suojaisi kohdunkaulasyövältä. Nuorten naisten kohdunkaulasyöpä on yleistynyt selvästi viime vuosien aikana.

Muut Pohjoismaat ja suurin osa Euroopan maista ovat jo ottaneet rokotteen tyttöjen ilmaiseen rokoteohjelmaan.

Professori Jorma Paavonen HYKSin Naistenklinikalta ihmettelee Suomen linjauksia. Hänen mielestään Suomi kohtelee nuoriaan huonommin kuin monet Euroopan maat.

Pulaa on rahasta.

-Tämä on kallis rokote. Kohdunkaulan syövältä voidaan erittäin hyvin estää myös seulonnalla, ylilääkäri Terhi Kilpi THL:stä selvittää.

Suomalaisista nuorista naisista seulontoihin osallistuu kuitenkin vain noin puolet.

- Kun seulonnassa huomataan solumuutoksia, niin peli on silloin jo pitkälti pelattu. Ei ole mitään järkeä hoitaa vasta syövän esiasteita, jos on mahdollisuus estää koko viruksen tarttuminen rokotteella, professori Jorma Paavonen HYKSin Naistenklinikalta sanoo.

Kilven mukaan myös selvitystyö papilloomarokotteen ottamiseksi rokotusohjelmaan jatkuu.

Kaikilla ei ole varaa ostaa itse

Papilloomavirusrokotteen ottaminen rokoteohjelmaan arviolta kaksinkertaistaisi ohjelman menot, mutta pitkällä aikavälillä säästöjä tulisi hoitokuluissa.

Paavonen muistuttaa, ettei kaikilla ei ole varaa hankkia itse kallista rokotetta ja riskiryhmät jäävät helposti ilman rokotetta, ellei sitä oteta rokoteohjelmaan.

- Järjestelmä ei toimi, jos vain äidit ja isät käyvät ostamassa tyttärelleen rokotteen apteekista, Paavonen sanoo.

Ohjelmaan aikaisintaan 2013

Suomessa papilloomarokotetutkimukseen on osallistunut 60 000 yläasteikäistä tyttöä ja poikaa. Siitä huolimatta rokotteen käyttöönottoa pohditaan jo kolmatta vuotta ja arviointityötä on jatkettu jälleen vuodella.

Jos työryhmä saa arviointinsa loppuun määräaikaan mennessä, rokote on ohjelmassa aikaisintaan vuonna 2013.

Lähteet: YLE Uutiset