Japani vapautti pidätetyt kiinalaiskalastajat

Japani on päästänyt vapaaksi 14 kiinalaista merimiestä, jotka otettiin kiinni viime viikolla kiistellyllä vesialueella. Kiina on pitänyt miesten pidätystä laittomana ja tapaus on kiristänyt maiden välejä.

Ulkomaat

Vapautetut ovat nyt paluumatkallaan japanilaisesta Ishigakin rannikkokaupungista. Pidätyksen aikana he asuivat laivassaan.

Kalastusaluksen kapteeni ei ole vapautettujen joukossa. Japani syyttää häntä viranomaisten vastustamisesta, mistä voi saada enimmillään kolmen vuoden vankilatuomion. Kiina vaatii myös kapteenin vapauttamista.

Riita sai alkunsa tiistaina, kun Japanin rannikkovartiosto pysäytti kiinalaisen kalastusaluksen Itä-Kiinan merellä ja pidätti sen päällikön. Alus liikkui lähellä pientä saariryhmää, jonka hallinnasta Kiina ja Japani ovat kiistelleet vuosikymmeniä. Kiina kutsuu Okinawan saaren lähellä sijaitsevia saaria nimellä Diaoyu, japanilaisille ne ovat nimeltään Senkaku. Japanin mukaan aluksen päällikkö oli kieltäytynyt noudattamasta pysähtymiskäskyä ja törmännyt tahallaan kahteen Japanin partioveneeseen.

Kiinan ulkoministeriö on reagoinut aluksen valtaukseen tavallista voimakkaammin. Japanin suurlähettilästä kuuli valtiosihteeri, joka on Kiinan ulkoministeriön arvoasteikossa toiseksi korkein henkilö. Kiina ilmoitti myös jäävänsä pois neuvotteluista, joissa sen piti jatkaa kesällä aloitettuja keskusteluja kiistellyllä merialueella sijaitsevien kaasu- ja öljyvarojen käytöstä.

Kiina-asiantuntijat selittävät poikkeuksellisen voimakasta reaktiota sillä, että Kiina haluaa säilyttää kasvonsa kansalaistensa silmissä. Aluskiistaa on käsitelty laajalti kiinalaisissa tiedotusvälineissä ja kansallismieliset ovat vaatineet Kiinaa pysymään tiukasti aluevaatimusten takana.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset