Italian rannikolta löytyi muinainen lääkelasti

Kreikkalaisesta laivanhylystä on löydetty yli 2 000 vuoden ikäinen pillerilasti. Lääkkeet olivat ennestään tuttuja vain muinaisten kreikkalaislääkäreiden kirjoituksista.

kulttuuri

Lääkkeillä ja syyrialaisella lasitavaralla lastattu alus upposi noin vuonna 130 ennen ajanlaskumme alkua Italian rannikolle. Lääkeruukut evät ole vuosituhansista kärsineet, vaan valtaosa ainutlaatuisesta lastista löytyi täysin kuivina.

Hylky löytyi jo parikymmentä vuotta sitten, mutta vasta nyt arkeobotanistit ovat päässeet selvittämään lääkkeiden laadun. Raaka-aineiden DNA-tutkimuksissa selvisi, että kreikkalaislääkärit pyörittivät pillerit yli kymmenen kasvin sekoituksesta.

Raaka-aine osoittautui muun muassa hibiskukseksi. Sen kukista tehtyä uutetta lienee tuotu Kreikkaan Itä-Aasiasta tai nykyisten Intian ja Etiopian alueilta.

Auringonkukka kummastuttaa

Yhdysvaltalaisen Smithsonianin instituutin tutkija Robert Fleischer on eristänyt pillereistä myös selleriä, porkkanaa, retiisiä, kaalia, persiljaa, villisipulia, tammenterhoa, kastanjaa, alfalfaa ja siankärsämöä.

Kreikkalaisten tiedetään hillineen siankärsämöllä verenvuotoa. Porkkanasta puolestaan uskottiin olevan apua muun muassa hedelmöittymiseen.

Yllättäen lääkkeistä löytyi myös auringonkukkaa. Vakiintuneen käsityksen mukaan Euroopan ensimmäiset auringonkukat tulivat Amerikoista löytöretkeilijöiden mukana vasta 1400-luvulla.

Lääkelöydöstä kertoo New Scientist (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius