Alzheimerin taudin voi varmistaa verikokeella

Alzheimerin tautiin sairastuneiden diagnoosi pystytään vahvistamaan mittaamalla verestä tiettyjen proteiinien pitoisuudet. Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto auttaa dementioiden luokittelussa ja saattaa tulevaisuudessa helpottaa räätälöityjen hoitojen kehittämistä.

terveys

Samankaltainen havainto tehtiin kolme vuotta sitten. Tuolloin Alzheimerin tautiin liitettiin 18 proteiinin yhdistelmä. Vain kaksi tuolloin mitatuista aineista oli mukana yhdysvaltalaisten analyysissä, jossa mitattiin 30 eri proteiinia.

Kun perinteiset riskitekijät kuten ikä, koulutus, sukupuoli ja geneettinen alttius otettiin mukaan analyysiin, proteiinitesti tunnisti 94 prosenttia Alzheimeriin sairastuneista. Yksinään testi ei ollut yhtä tarkka kuin perinteiset diagnoosikeinot.

Muiden tekijöiden huomioiminen heikensi terveiden verrokkien tunnistamista, mutta vain hieman. Tällöinkin analyysi tunnisti oikein 84 prosenttia terveistä.

Monet Alzheimerin tautiin viitanneista proteiineista olivat tulehdusmerkkiaineita. Tutkijat uskovatkin, että jotkin Alzheimer-tapaukset ovat taustaltaan tulehduksellisia, ja siten mahdollisesti oma tautimuotonsa.

Tutkijat myös muistuttavat, että tunnistettu proteiiniyhdistelmä ei välttämättä rajoitu vain Alzheimerin tautiin, vaan saattaa myös liittyä esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin. Vielä ei myöskään tiedetä erottaako testi Alzheimer-tapaukset muista dementioista.

Tutkimus julkaistiin Archives of Neurology lehdessä, ja siihen osallistui 197 Alzheimer-potilasta ja 203 tervettä verrokkia.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim