Lukupiiri kävelyttää yli vaikeiden paikkojen

Kirjojen lukupiiriin liittyjältä ei vaadita valtavaa lukutaustaa tai tietämystä. Hyvä olisi, jos olisi lukenut kirjan, josta kunakin iltana puhutaan. Käsiteltävistä kirjoista ei tarvitse edes pitää, piiriläiset voivat auttaa selviytymään hankalien paikkojen yli.

Kuva: YLE / Kalle Niskala

Useita vuosia lukupiiriä vetänyt Kanerva Peltoniemi mainitsee esimerkiksi Tommi Melenderin teoksen Ranskalainen ystävä kirjana, jonka ankaria kohtia joku lukupiiriläinen voi karsastaa. Peltoniemi rohkaisee kuitenkin, että hankalaksi koetuista kohdista selvitään yhdessä piiriläisten kanssa puhumalla.

Lukupiiri ei ole mikään kirjaviisaiden kohtauspaikka. Se on tuokio, jossa keskustellaan kirjoista samaan henkeen kuin ystävysten kohtaamisessa.

Hyvä olisi, jos piiriin saapuva olisi lukenut kirjan, josta sinä iltana puhutaan. Kanerva Peltoniemi opastaa, että silloin keskustelutuokiosta saa enemmän irti. Jos osallistuja on valmis kertomaan omia mietteitään kirjasta, aina vain parempi. Avoimessa ilmapiirissä kaikki viihtyvät parhaiten. Joskus jopa lukupiiri on toiminut terapeuttisestikin, kun kirjan myötä on pohdittu kipeitä asioita.

Piiri lataa akkuja

Kaustislainen Kanerva Peltoniemi on vetäjänä Kokkolan lukupiirissä. Kolme vuotta on kokemusta myös Vetelissä toimivasta piiristä. Kahden piirin pyörittäminen ei nimen omaan ole kuormittava asia:

- Vetelissä on sen verran kivaa porukkaa ja piiri toimii niin hyvin, että se lataa minun akkujani mainiosti. Ajattelin sitten, että näistä akuista voisi jakaa muillekin, perustelee Peltoniemi kahden piirin työkenttäänsä.

Vetelissä on ehditty jo käsitellä Kari Hotakaisen Ihmisen osa. Kirja jakoi mielipiteitä, mitä hyvä kirja Kanerva Peltoniemen mukaan yleensä tekeekin. Finlandia-palkitun Antti Hyryn Uuni on myös lukulistalla.

- Se on siitä mukava kirja, että se on leppoisa. Nykyään kirjat ovat aika ankaria ja kova-aiheisia, mutta Uuni saattaa toimia mielentasaajana, myhäilee Peltoniemi.

Vetelissä tulee ruodittavaksi lisäksi ruotsinsuomalaisen Susanna Alakosken Sikalat. Klassikkoiltana käydään läpi Kafkaa ja Tolstoita. Eksotiikkaakin löytyy, Listalla on korealaiskirjailijan teos Pohjois-Korean gulagista, Pjonjangin akvaariot. Peltoniemen mielestä korealainen pakotarina tuo hyvin tuokiokuvaa sieltä, mistä uutisia saadaan muuten hyvin nihkeästi. Lopuksi Vetelin piiri pureutuu vielä Paulo Coelhon Voittaja on yksin - teokseen.

Myös viihde tekee hyvää

Lukupiirissä laaditaan kirjalistat yhdessä. Uusia näkökulmia etsitään ja uusiin maihin tutustutaan kirjojen avulla. Hittikirjojakin löytyy, vaikka niitä ei tarkoituksella etsitä.

- Uutuuslistojen kärkinimiä ei ole paljon ollut. Olemme kyllä pohtineet, että viihde on ihan hyvä rentoutumiskeino ihmiselle. Siinä ei ole mitään pahaa, jos tuntee haluavansa lukea kevyttä kirjallisuutta, selventää Kanerva Peltoniemi

.