1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jääkiekko

Pelkkä lätkä ei houkuttele tarpeeksi naisia hallille

Vannoutunut Ässä -fani Suvi Viita kuuluu Porin jäähallin vakiokalustoon. Yli 15 vuotta patapaitoja kannattanut lätkähullu kehottaa SM-liigaa houkuttelemaan lisää naiskatsojia järjestämällä jääkiekon rinnalle oheistoimintaa.

jääkiekko

Kiekkokärpänen puraisi honkajokelaista Suvi Viitaa vuonna 1995, kun silloinen kaveri, josta sittemmin tuli Viidan kihlattu, vei naisen ensimmäiseen SM-peliin. Sen jälkeen lätkähullua ei hallilta ole saanut pidettyä poissa.

- Jokainen kotiottelu on pakko nähdä. Vierasotteluihin ei tule paljon lähdettyä, kun lapset ja työ rajoittaa. Tottakai mä silti Lukko-peliin lähden Raumalle, ei auta mikään, Viita naurahtaa.

Automatka Honkajoelta Poriin taittuu monesti yksin, ellei likkakaveria saa puhuttua ympäri tai muita Ässä -faneja löydy mukaan.

- Pyrin aina täyttämään auton mahdollisimman täyteen, kertoo jääkiekolle omistautunut Suvi Viita.

Nainen jääkiekkofanina ei ole tänä päivänä mikään harvinaisuus, mutta katsomossa naiset edustavat yhä sitli huomattavaa vähemmistöä. Suvi Viitaa laji kiehtoo sen toiminnallisuuden vuoksi.

- Kyllä se on se pelin luonne ja että kentällä kokoa ajan sattuu ja tapahtuu. Tietynlainen yhteisöllisyys fanien keskuudessa myös kiehtoo, itsekin kannattajajoukko Pataljoonassa vaikuttava Viita sanoo.

Lisää naiskatsojia kaivataan

Naisten motiivit lähteä peleihin vaihtelevat suuresti.

- On niitä jotka ihan oikeasti käy seuraamassa peliä ja sitten on niitä jotka etsivät sieltä seuraa. Toki mieskomeuttakin on kentällä tarjolla, mutta paljasta pintaa on vaikea vaatteiden alta nähdä. Sellaista hakeville suosittelisin esimerkiksi uimahyppyjen seuraamista, Suvi Viita letkauttaa.

Jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen esitti elokuussa, että naisia pitäisi saada valtakunnallisesti peleihin enemmän ja markkinointia voitaisiin myös suunnata enemmän naisille. Suvi Viidan mielestä pelkkä laji ei sen väkivaltaisuuden vuoksi toimi tarpeeksi houkuttelevana monillekaan kanssasisarille.

- Naiset saataisiin hallille ehkä paremmin järjestämällä esimerkiksi naisten iltoja, jossa olisi jääkiekon esittelyn lisäksi jotain muuta naisväkeä kiinnostavaa, mikä sitten alentaisi rimaa lähteä peleihinkin. Itseäni ei pini väkivaltaisuus haittaa, sillä lajissa kuuluu välillä haskat lentää, tuumaa Viita.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi