Hyppää sisältöön

Lakka kasvaa kotipuutarhassakin

Lakka on varmasti yksi suomalaisten eniten arvostamia marjoja, ja nykyään sen perässä ei välttämättä tarvitse lähteä pohjoisen soille könyämään. Lakkaa voi nimittäin kasvattaa omassa puutarhassakin.

Rubus Nyby -lakka on itsepölyttävä puutarhamarja. Kuva: Kauppila Oy

Miltäs kuulostaisi lakkapiirakka tai -kakku, tai vaikkapa lakkajäädyke - oman puutarhan lakoista tehtynä?

Jalon makuista lakkaa voi nykyään kasvattaa myös omassa puutarhassa, eikä se välttämättä ole kovin konstikastaan.

- Kaiken kaikkiaanhan lakkaa on varmasti tuollaiset 10-15 vuotta ollut markkinoilla, aluksi "tyttöjä ja poikia" eli hede- ja emikasveja, koska marjat ja kukathan ovat eri kasveissa. Mutta viimeisen viiden - kuuden vuoden aikana on jalostettu itsepölytteinen lakka, joka on tietenkin helppohoitoisempi ja sadon saaminenkin on varmempaa, pohjustaa hortonomi Mirva Arvo-Tamlander Kauppilan puutarhasta.

Lakka on puutarhassakin matalakasvuinen, oivallinen maanpeittokasvi. Kesällä sen lehdet ovat syvän tummanvihreät, ja syksyisin se punertuu hehkuviin ruskan väreihin.

- Parhaimmillaan se muodostaa puutarhassakin tiivistä, mattomaista kasvustoa, jos olosuhteet ovat kunnossa. Soiden kasvina lakka vaatii paljon kosteutta ja hapahkoa maata. Sille voi tehdä kunnolliset istutus- ja kasvatusaltaat, mutta kasvatusta voi kokeilla myös alppiruusujen aluskasvina, kertoo Arvo-Tamlander.

Lakkaa varten kannattaa kaivaa 20-30 senttiä syvä istutuskuoppa, jonka vuorataan kosteutta pitävällä muovilla. Siihen kannattaa kuitenkin tehdä rankimpia sateita varten muutamia reikiä. Kalkitsematon turve on oivallinen kasvualusta lakalle, maaperän sopiva pH-arvo on 4,5 - 5,5. Lannoitteeksi sopivat alppiruusuille kehitetyt rodolannoitteet.

Syksy oivaa istutusaikaa

Astiataimina myytäviä lakkoja voi istuttaa koko kauden ajan, joskin kuumimpia heinähelteitä kannattaa välttää puolivarjossa parhaiten viihtyvän kasvin kanssa. Syksy ja kevät ovat parhaimpia aikoja istutuksille.

- Näin syksyllä voi kevyen lehtikatteen haravoida vastaistutettujen taimien suojaksi, vaikka lakka muuten onkin hyvin talven kestävä laji, joka menestyy aivan pohjoisinta Suomea myöten. Ja lumihan on aina kaikkein paras suoja.

Hortonomi Mirva Arvo-Tamlander varoittelee sen sijaan kevään hallaöistä, jotka saattavat nipsaista suojaamattomat kukat.

- Lakan kukat ovat arkoja yöpakkasille, eli kylmän kevätyön uhatessa kannattaa hallaharso kasvuston päälle levittää, että pölytyskin onnistuu.

Lisäksi puutarhurin pitäisi muistaa kitkeä ylimääräiset rikkaruohot pois.

- Vaikka lakka tekee tiivistä kasvustoa, ainakin alkuvaiheessa taimien ollessa pieniä tulisi huolehtia, etteivät rikkakasvit pääse kasvuston joukkoon pesiytymään. Se ei ole niin voimakaskasvuinen, että pystyisi rikkakasveja tukahduttamaan, eli voikukat pois, komentaa hortonomi hymyssä suin.

Oman puutarhan lakkoja pitäisi päästä makustelemaan vuoden tai parin päästä istutuksesta, ja Mirva Arvo- Tamlanderin mukaan ne maistuvat aivan yhtä hyviltä kuin "aidot", Suomen yöttömien kesäöiden kypsyttämät, soilta poimitut marjat. Mutta kovin suurista sadoista ei kannata haaveksia.

- Lakkahan on niin arvostettu marja, että varmasti muutamakin marja riittää, kun niitä omasta puutarhasta saa. Ei taida ihan sentään ämpäri täyttyä!