1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rakkautta ja Anarkiaa täyttää Helsingin valkokankaat

Suomen suurin elokuvafestivaali käynnistyy torstaina. Helsingin teattereissa on tarjolla kymmenen päivän aikana 125 näytöstä 36 maasta. Kattavan teeman sijaan elokuvajuhla keskittyy juhlistamaan taiteenlajin monipuolisuutta.

kulttuuri
Osa festivaalin näytöksistä on jo varattu loppuun.YLE

Elokuvaentusiasteilla on käsillä vuoden kiireisin aika. Hädin tuskin Espoo Cinéstä on selvitty, kun jo pitää sukkuloida Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin ohjelmistokartalla. Vaikka maallikko saa hakemalla hakea tarjonnasta vahvaa teemaa, suostuu festivaalikomissaariksi itseään kutsuva Pekka Lanerva sellaisen muotoilemaan.

– Jos teema on nimettävä, se on monipuolisuus: kattava katsaus siihen, mitä elokuva juuri nyt maailmalla on. Enää ei pysty maailman elokuvaa mihinkään muutamaan genreen ja muutamaan maahan sisällyttämään.

Tanska kovassa kurssissa

Pääkaupunkiseudun elokuvajuhlien perinteinen työnjako on murtumassa. Rakkautta ja anarkiaa –festivaalilla nähdään tänä vuonna useita lyhytelokuvia ja dokumentteja.

Etukäteen niistä kohistuin on tanskalainen Armadillo, jossa seurataan nuoria tanskalaisia rauhanturvaajia Afganistanissa. Sodan julmuutta ja sotilaiden kyynistymistä kuvaava dokumentti nosti kiivaan poliittisen keskustelun kotimaassaan. Tanskalaisen elokuvan kova nousu näkyy muutenkin Rakkautta ja Anarkiaa –festivaalin ohjelmistossa, summaa Lanerva.

– Tanska on muun muassa tuotannollisista syistä elokuvantekemisen kehto Pohjoismaissa. Aiheita haetaan tosi laajalla skaalalla ja ne ovat usein erittäin purevia yhteiskunnallisesti ja samalla viihdyttäviä. Missä muualla esimerkiksi keksittäisiin tehdä Brotherhood, komedia uusnatseista ja heidän homosuhteistaan?

Erityisesti Lanerva nostaisi ohjelmasta esiin Cannes-palkitun thaiohjaajan Apishatpong Weerasethakullin elokuvat. Myös elpynyttä italialaiselokuvaa kannattaa käydä Lanervan mielestä katsomassa.

– Tuntuu, että siellä on nyt taas uusi sukupolvi tulossa, mikä on tosi hienoa, koska Italia on ollut vähän pimennossa sen jälkeen, kun Fellini ja Antonioni, suuret mestarit lopettivat.

Elokuva ravistelee

Poleemiset aiheet ovat perinteisesti olleet vahvoilla Rakkautta ja Anarkiaa -ohjelmistossa, mutta raflaavuus ei ole itsetarkoitus.

Esimerkiksi kotimaisen gaalan elokuvana nähdään syksyn odotettu kotimainen ensi-ilta, Dome Karukosken Napapiirin sankarit. Niin sen kuin muidenkin teatterilevitykseen lähtevien elokuvien markkinointiin toivotaan vetoapua trendinenäisestä festivaaliyleisöstä, myöntää Lanerva.

– Ei me olla haettu mitään suurten studioiden varmoja menestyspakkauksia. Nämä eivät ole niitä elokuvia, joita myydään ostamalla ilmoitus lehdestä tai tv-mainos, vaan tieto kulkee suusta suuhun. Napapiirin sankarit esimerkiksi voi lähteä hienosti meiltä liikkeelle.

Uusi elokuvanäyttämö aukeaa yleisölle

Rakkautta ja Anarkiaa avaa tänä vuonna yleisölle pääsyn myös uuteen teatterisaliin. Osa näytöksistä järjestetään Kansallisen Audiovisuaalisen arkiston, Kavan tuliterässä Kino Tuliossa.

Normaalioloissa maan parhaalla digitekniikalla varustettu sali on tarkoitettu vain elokuvan ammattilaisille ja tutkijoille. Sali kuitenkin paikkaa jatkossa osaltaan Helsingin pienten elokuvateatterien kuolemaa; yhteistyötä erilaisten festivaalien kanssa on luvassa myös tulevaisuudessa muutenkin kuin ohjelmiston osalta.

Kino Tuliossa on muun muassa Kallio Kipinöi -tapahtuman aikaan tarjolla restauroituja klassikoita, lupailee Kavan suunnittelija Kirsi Raitaranta.

– Me saamme tässä tehdä teatteriamme tunnetuksi, mutta tärkein asia, mitä haluamme on elokuvafestivaalien tunnelman jatkaminen läpi vuoden.

Lähteet: YLE Helsinki / Sanna Cortés

Lue seuraavaksi