1. yle.fi
  2. Uutiset

Päijät-Häme toipuu suurkuntatyrmäyksestä

Kuntien johdon on nyt aika vetää henkeä ja nousta vähitellen ylös kanveesista. Yhdeksän kuntaliitosselvityksessä mukana olleen kunnan edustajat vakuuttavat, että liitossuunnitelman kohtaama täystyrmäys ei vaikuta yhteistyöhön kuntien välillä eikä niiden sisällä.

kunnat
Vellamo-viiri kaatuneena.
YLE / Lahti

- Kansanäänestysten jälkeen tuntui tosi pahalta. Eilen illalla valtuustojen kokousten jälkeen olin edelleen hyvinkin pettynyt, mutta nyt yön yli nukuttua katsotaan eteenpäin. Pahinta olisi tietenkin se, että kunnissa mentäisiin puolustusasemiin, purkaa tuntojaan UusiKunta-johtoryhmän puheenjohtaja Ilkka Viljanen.

Omiin poteroihin kaivautumista ei kuitenkaan liene luvassa. Kuntien luottamusjohto vakuuttaa, että yhteistyö jatkuu. Kuntien sisäiset poterot ovat sitten oma lukunsa. Ainakin Asikkalassa vastustajat järjestivät eilen juhlat.

- Tuskin tämä syvempää haavaa aiheuttaa. He ovat juhlansa juhlineet, ja tänään on jo keskusteltu kunnan tulevaisuudesta. Meillä on kaikilla selvä tavoite saada kuntaa eteenpäin, vakuuttaa kuntaliitosta kannattanut Asikkalan valtuuston puheenjohtaja Harry Nordström.

Selvityksestä hyötyä jatkossa

Tulevaisuuteen katsotaan myös Nastolassa, jossa ei-päätös syntyi lopulta selkeästi. Vaikka uusia liitosneuvotteluja ei ole tiedossa, portit ovat raollaan.

- Koen, että me haetaan nyt laajapohjainen jatko, eli täytyy keskustella yhdessä onko rakennemuutos mukana. Kieltämättä meidän sijainti kaupunkiseudulla on hyvä, eli siihen nähden se täytyy harkita, mutta yhdessä, Nastolan valtuuston puheenjohtaja Riitta Siltanen pohtii.

Arvostelijat ovat sitä mieltä, että selvityksessä meni hukkaan iso kasa rahaa. Puolustus sen sijaan katsoo, että selvitys on oiva työkalu jatkossa.

- Materiaali, joka on kymmenen kuukauden aikana teetetty ja tuotettu, on erinomainen voimavara tämän jälkeen myös peruskunnille. En katso, että tämän prosessin aikana olisi laitettu hukkaan yhtään euroa, Ilkka Viljanen sanoo.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi