1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Klassikkosadut houkuttelevat teatteriin tänäkin syksynä

Saapasjalkakissa, Pinocchio ja Alladin ovat syksyn lastennäytelmien sankareita. Klassikkosatujen lisäksi lastenteatteria hallitsevat sovitukset tunnetuista lastenkirjoista, muun muassa Sinikka Nopolan ja Mauri Kunnaksen teoksista. Trendille on selvä syy: kirjallisuushahmot valloittavat yleisön tuttuudellaan.

Klassikkosadut jaksavat aina kiinnostaa yleisöä, sanoo espoolaisen lastenteatteri Hevosenkengän Saapasjalkakissa-näytelmän ohjaaja Markku Arokanto.

-Vaikka uutta hyvää lastenkirjallisuutta tehdään paljon, niin klassikot voittavat puolelleen turvallisuudellaan. Klassikkosadut ovat tuttuja vanhemmille, sillä samat tarinat ovat kiertäneet sukupolvelta toiselle.

Arokannon mukaan vanhempia kiinnostaa myös se, millainen uusi tulkinta Lumikista, Ruususesta tai Tuhkimosta on tehty . Hänen mielestään klassikkosadut onkin syytä päivittää nykylapsille sopiviksi. Saapasjalkakissa-näytelmän kissasta tehtiin alkuperäistä hahmoa kiltimpi.

- Sadun saapasjalkakissa saa tahtonsa läpi uhkaamalla, raatelemalla ja repimällä. Teimme päivitetystä versiosta positiivisemman. Siinä kissa voittaa velhon lupaamalla hyviä asioita.

Kapinoiva kissa ei lakkaa kiinnostamasta

Saapasjalkakissan sovituksia on nähty Suomen teattereissa viime vuosikymmeninä muutaman vuoden välein. Markku Arokanto uskoo, että ihmisiä kiehtoo vuodesta toiseen kissan kapinallinen hahmo.

- Saapasjalkakissa pystyy tekemään sellaisia asioita, jotka ovat ihmisiltä ja etenkin hyvätapaisilta lapsilta kiellettyjä, Arokanto sanoo.

Hevosenkengän ohjelmistoon saappasjalkakissa pääsi tällä kertaa siitäkin syystä, että hahmo on viime vuosina seikkaillut myös supersuosituissa Shrek-animaatioelokuvissa.