Poliisi: "Työmaavarkaudet haiskahtavat tilaustöiltä"

Pitkäkyntiset ovat vierailleet viime viikkoina ahkerasti rakennustyömailla. Muun arvotavaran ohessa Iisalmessa varastettiin viikonvaihteessa muun muassa suuri määrä dynamiittia. Mäntyharjulla varkaiden mukaan lähti 13 tonnia painava kaivinkone.

varallisuusrikokset
Rakennustyömaan verkkoaita.
YLE / Juha Korhonen

Pohjois-Savon poliisissa 37 vuotta poliisina toimineen rikoskomisario Mikko Miettisen mukaan varkauksissa haiskahtaa vahvasti tilaustyön maku.

- Esimerkiksi räjähdysaineet menevät markkinoilla hyvin kaupaksi. Enimmäkseen ne päätyvät muille työmaille, kassakaappeja nykyisin ei enää räjäytellä.

Koneita rakennustyömailta on viety kautta aikain. Ensimmäiset sähkötyökalut, kuten sirkkelit ja akkuporakoneet olivat hyvin kysyttyjä. Suurin osa varastetusta tavarasta myydään eteenpäin, mutta onpa varkaaksi paljastunut Miettisen mukaan joskus innokas kotinikkarikin.

Älä osta liian halpaa

Arvokasta, käytettyä rakennustarviketta ostaessa hälytyskellojen tulisi soida, jos pyydetty hinta on huomattavan alhainen. Miettinen muistuttaa, että kätkijä syyllistyy yhtä suureen rikokseen kuin varaskin.

Isompien työkoneiden, kuten telaketjukaivurin varkauksia Miettinen pitää ilman muuta tilauskeikkoina.

- Kyllä tällaisissa tapauksissa markkinat täytyy olla valmiina tiedossa, harva tuon kokoluokan koneita itselleen tai varuiksi ostaa.

Tavaraa kulkee paljon myös yli rajojen.

- Vielä muutama vuosikymmen sitten lähes kaikki meni Venäjälle. Nykyisin suunta on enimmäkseen Baltiaan, mutta on tavaraa löytynyt Ruotsinkin puolelta, Miettinen lisää.

Lähteet: YLE Savo