Tosi-tv -avain hyvinvointiin

Tosi-tv näyttää jääneen pysyvästi televisiotarjontaan. Se voi itseasiassa koitua maailman pelastukseksi, arvioi Kimmo Gustafsson.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Kimmo Gustafsson.

Ihmisiä on jälleen sullottu syksyksi taloon kymmenien kameroiden ristituleen. Jokaista kyljenkääntöä seurataan kissankokoisilla kirjaimilla keltaisessa lehdistössä. Samaan aikaan haetaan kymmenien miljoonien eurojen rakennusprojektiin toimitusjohtajaa.

Poliisit ovat lähteneet myös mukaan tosi-tv -trendiin, joskin se nyt ei ole niin uutta. Jo 90-luvulla nähtiin amerikkalaista Cops- ja suomalaista K9 -sarjaa. Kuitenkin tosi-tv on nyt otettu poliiseilla ihan eri tavalla mukaan viestintään.

Television avulla on haettu myös niin vaimoja, näyttelijöitä kuin työntekijöitäkin, ja kansa katsoo ja tykkää, tai sitten ei. Ilmiöstä voisi ottaa irti kaiken mahdollisen. Ammatit, joihin yleensä on pulaa työntekijöistä, voisivat kasvattaa hakijamääräänsä ja erityisesti mediaseksikkyyttään.

Olisi mielenkiintoista nähdä, miten tosi-tv -sarja esimerkiksi siivoojista nostaisi erityisesti nuorten kiinnostusta hakeutua alalle. Näyttää olevan yhdentekevää missä ja miten sen viidentoista minuutin kuuluisuutensa saa, kunhan sen saa.

Tosi-tv voi itse asiassa olla se viisasten kivi, millä Suomeen saadaan täystyöllisyys aikaan. Samalla, kun autettaisiin työvoimapulasta kärsiviä aloja, saisivat myös viestinnänkoulutuspaikoista valmistuvat uudet kyvyt työpaikan itselleen. Uudet julkkikset antaisivat juttuaiheita erilaisiin julkaisuihin. Nettipalvelimien keskustelupalstat saisivat täytettä ja niiden ylläpitoon tarvittaisiin lisää ihmisiä.

Kävijämäärien lisääntyminen nostaisi mainostajien mielenkiintoa. Mainostus lisäisi rahavirtaa yhtiöihin, jotka palkkaisivat lisää työntekijöitä. Tilanne olisi ihanteellinen, kaikki voittaisivat. Kun sitten joskus tulee jokin seuraava villitys ja tosi-ohjelmat lopetetaan, ohjelmien tekijät voivatkin jäädä eläkkeelle laskemaan rahojaan ja tekemään tilaa uuden buumin ammattilaisille, ja koko rumba alkaisi taas alusta.

Näin ollen on siis pakko todeta, että tosi-tv on askel kohti vaurautta ja maailmanrauhaa. Kukaan ei enää ehtisi sotimaan, koska jos et ole osallistujana tosi-tv:ssä, olet sen katsoja.

Lähteet: Kimmo Gustafsson / YLE Turku