1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuholaistorjujan nenä erottaa torakan löyhkän

Asuntojen tuholaiset ovat yleistyneet suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Tampereen ympäristövalvontaan on tullut tänä vuonna tieto kahdesta torakkakohteesta. Tuholaistorjuntayritysten mukaan tapauksia on todellisuudessa huomattavasti enemmän, sillä havainnoista ei ole velvollisuutta ilmoittaa viranomaisille.

Kotimaan uutiset
Torakka.
Torakka.YLE / Minna Rosvall

Asunnoista löytyvät torakat ovat yleensä russakoita ja niiden hävittämiseen tarvitaan useita myrkytyskertoja.

Torakat likaavat elintarvikkeita ja saattavat levittää myös tauteja. Kaupungin terveysvalvonnan mukaan myös ihmisen verta imevät lutikat ovat yleistyneet.

- Suurimmat syyt ovat ihmisten lisääntyvä matkustelu ympäri maapallon. Ikävä sanoa, mutta myös ekologinen ajattelu vaikuttaa taustalla. Kaikkea kierrätetään, tavaraa viedään kirpputorille, ja sieltä nämä otukset sitten leviävät seuraavaan osoitteeseen. Moni ei viitsi hirveästi tarkistella, tuleeko esimerkiksi kankaan mukana kutsumattomia vieraita, sanoo Tuholaistorjunta Taisto Eronen Oy:n aluepäällikkö Reino Grönroos.

- Luteet jättävät jälkeensä muniaan ja itse otuksiakin näkee, mutta torakat ovat haastavampia. Ne elävät siellä missä on ruokaa. Jos huono onni on, torakan munaputki on piilossa viileään varastoidun sohvatyynyn takana, ja lämpimään tullessaan ne lähtevät sitten leviämään.

Ammattilaiset asialle

Niin torakat kuin luteetkin ovat usein perin hankalia torjuttavia ihan kotikonstein. Niinpä tuholaistorjunnan ammattilaisilla pukkaa keikkaa nykyisin yhä tiiviimpään tahtiin.

- Kun tuholaiset ovat päässeet leviämään suurissa taloyhtiöissä, alkuperäisen syyllisen löytäminen on usein hankalaa. Myrkytysten maksajan osalta lainsäädäntö on puutteellinen. Yleensä taloyhtiö kuitenkin suostuu ottamaan laskun kontolleen, jos torakat ovat päässeet pesiytymään useisiin asuntoihin, aluepäällikkö Reino Grönroos sanoo.

Torakka ei ole erityisen ahkera lisääntyjä - vuosittain päivänvalon näkee vain pari uutta sukupolvea. Munia on kuitenkin runsaasti, joten tuholaisten määrä lisääntyy nopeasti.

- Torakat tuhoavat elintarvikkeita, eivätkä todellakaan ole kovin nirsoja ravintonsa suhteen. Niiden uloste haisee kirpeän oksennuksen ja virtsan yhdistelmältä, tuholaistorjunta Taisto Eronen Oy:n aluepäällikkö Reino Grönroos kuvailee.

- Torjunnassa käytetään feromoniansaa ja -tabletteja, jotka vetävät torakoita puolensa. Sitten ne jäävät ansan liimaan kiinni. Luteet puolestaan hoidellaan painepullolla, jota käytetään myös ampiaispesien torjunnassa.

Reino Grönroosin mukaan sängyt ja liinavaatteet kuitenkin pestään ja saunotetaan vähintään 80-asteisissa kuivissa löylyissä. Tämä vie sitkeiltä luteiltakin hengen.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi