Katusoittajat herättävät riitasointujakin

Kaupungin äänimaiseman elävöittäjiä vai sietämätöntä kakofoniaa muutenkin meluisassa ympäristössä? Kaikki katusoittajat eivät ilahduta osaamisellaan, joten musiikkilukiossa opiskelevat pojat tempaisivat Turun kävelykadulla paremman katusoiton puolesta.

katusoittajat
Lauri helistimensä ja Filip kitaransa kanssa esittelivät katusoiton ääripäitä Turun kävelykadulla.
Suomessa katusoittajiin törmää yleisimmin isoissa kaupungeissa. Kuvassa soittajia Turun kävelykadulla.YLE / Jouni Koutonen

Katusoittoa kuulee nykyään joka lähtöön; taidokkaista virtuooseista epävireiseen Metsäkukkien hinkkaamiseen ja pelkkään monotoniseen tamburiinin paukutukseen.

Kävelykadulla kulkevia ilahdutti tiistaina aamupäivällä kaksi kovin eritasoista artistia, jotka vuorottelivat rinta rinnan.

Toisen nuoren miehen edessä oli kyltti "Ei näin...", ja kädessään hänellä oli herneillä täytetty perunalastuputkilo, jota hän vispasi tasatahtiin.

- Otamme tässä kantaa Turun laskeneeseen katusoiton tasoon. Täällä on aivan liian paljon romaneja, joilla on tamburiini kädessä, vetävät ykköstahtia ja olettavat, että siitä maksetaan rahaa, tuhahtaa purnukkaa ravisteleva Lauri Inkinen.

Hän vertaa omasta soittimestaan lähteä soundia katuporaan, ja on varma, ettei kukaan halua sellaista kuulla katukuvassa.

Lauri on Puolalanmäen lukion oppilas, joka kaverinsa Filipin kanssa on jalkautunut kävelykadulle keikkailemaan herättääkseen keskustelua katusoittajien tasosta.

Kitaristilla sulosoinnut ovat huomattavasti paremmin hallussa, ja hänen edessään olleessa kyltissä luki "...vaan mieluummin vaikkapa näin". Kitaralaukun pohjalle päätyi vain muutaman minuutin soiton jälkeen ensimmäinen eurokin.

- Ei tässä rahasta ole kyse, haluamme näyttää millaista katusoittoa toivotaan kaduille ja millaista ei. Tämä on osin koulutyö, mutta haluamme ottaa kantaa kanssa, kertoo Filip kitaransa takaa Laurin vispatessa helistintään raivokkaasti taustalla.

Laadukkaamman katutaiteen puolesta liputtavat pojat ovat kyllä nähneet niitä hyviäkin esiintyjiä Turun katukuvassa.

- Esimerkiksi viime perjantaina tuossa jäätelökioskin luona soitti äärimmäisen rennosti pukeutunut pitkäpartainen mies, joka soitti folk-musiikkia todella innokkaasti, eikä oikeasti tehnyt sitä rahasta. Ja viime viikolla oli myös miimikko, joka välillä pyöräili tässä valkoisella pyörällä, ja herätti ihmisten mielenkiinnon, kertoo Lauri esimerkkejä ilahduttaneista katuperformansseista.

Lähteet: YLE Turku