Narsisti kiusaa työpaikalla

Suomalaisilla työpaikoilla kiusataan enemmän kuin muualla Euroopassa. Tutkimusten mukaan jopa joka viidettä suomalaista on kiusattu töissä. Osa kiusaajista on narsisteja.

terveys

Psykologisena diagnoosina narsistinen persoonallisuushäiriö tarkoittaa sairaalloiseksi kasvanutta itsekeskeisyyttä, jonka tyypillisimpiä oireita ovat välinpitämättömyys, tunnekylmyys ja kyvyttömyys nähdä virheitä omassa toiminnassaan.

– Narsistinen ihminen houkuttaa toiset yliarvostamaan itseään. Hän tarvitsee jatkuvasti omaa yleisöä, joka hurraa. Tällainen ihminen on myös hyvin herkkä loukkaantumaan, jos hänen arvovaltaansa kyseenalaistetaan, sanoo psykiatrian professori Jyrki Korkeila Turun yliopistosta.

- Siihen voi liittyä raivostumista ja toisten mitätöimistä. Ihminen voi olla silloin erittäin piittaamaton.

Puolet masennustapauksista yhteydessä työhön

Me ihmiset olemme kuin peilejä toisillemme, meillä on suuri tarve lukea toistemme kasvoilta hyväksyntää, rohkaisua ja rakkautta. Kun peilinä on narsisti, peilissä näkyy outo irvikuva, johon uhri vähitellen alkaa itsekin uskoa.

– Narsistinen henkilö voi olla omassa kommunikaatiossaan niin vangitseva ja karismaattinen, että hänen puheitaan voi olla vaikea olla uskomatta. Varsinkin jos kaikki muut ovat vakuuttuneita, niin se voi johtaa siihen, että uhri uupuu, ahdistuu, saa erilaisia stressioireita tai masentuu, Korkeila selittää.

Masennus on kansantauti, mutta hurja tieto on, että noin puolet masennustapauksista on yhteydessä työhön.

Onko työkaverisi narsisti?

Narsismista puhutaan nykyään niin paljon, että sitä on alettu jo pitää 2000-luvun muotikäsitteenä. Alun perin Sigmund Freudilta psykologiaan tullut termi on muodostunut synonyymiksi itserakkaalle, omaa etuaan ajavalle ihmiselle.

Työpaikoilla terrorisoivista narsisteista keskustellaan paljon esimerkiksi netissä ja tarjolla on jopa kymmenen kysymyksen pikatestejä, joilla voi tarkistaa, onko oma työkaveri tai pomo narsisti.

– Kliinisessä mielessä termi on kärsinyt inflaation, Korkeila myöntää.

– Välillä persoonallisuushäiriö-termistä tehdään pahan synonyymi. Jos joku ihminen käyttäytyy sopimattomasti, häntä lyödään tämmöisellä termillä päähän.

- On hyvä muistaa, että diagnostiset termit on tarkoitettu selittämään ihmisen käyttäytymistä neutraalimmin. Narsismi on todellinen häiriö, jota ei pelkän työroolin perusteella voi kenestäkään todeta.

Lähteet: YLE Akuutti / Tiia Nurmilaakso