1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Miesten vuoro valittiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi

Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen dokumenttielokuva Miesten vuoro on valittu Suomen viralliseksi Oscar-ehdokkaaksi. Miesten vuoro on ensimmäinen Suomen Oscar-ehdokkaaksi valittu dokumenttielokuva.

Kuva: Tuotantoyhtiö Oktober Oy

Elokuva on Suomen ehdokas parhaan vieraskielisen elokuvan kategoriaan.

Suomen Oscar-raati perustelee valintaa sillä, että Miesten vuoro on persoonallinen ja rohkea elokuva, jonka tunneskaala on laaja. Elokuvassa traaginen, koominen ja jopa surrealistinen kohtaavat perisuomalaiseksi mielletyssä saunassa niin, että elokuva on vastaanottajan kulttuurista riippumatta ymmärrettävä ja tunteisiin vetoava, raati sanoo.

Oscar-palkintoja Yhdysvalloissa hallinnoiva AMPAS pyytää vuosittain kaikkia elokuvia tuottavia maita nimeämään yhden ehdokkaan parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-kilpailuun. Lopulliset Oscar-ehdokkuudet julkistetaan 25. tammikuuta ja Oscar palkinnot jaetaan helmikuussa.

Palkittu dokumentti kilpailee myös Prix Europassa

Miesten vuoron on tuottanut Joonas Berghäll Oktober Oy:stä. Elokuvan ovat ohjanneet ja käsikirjoittaneet Berghäll ja Hotakainen. Elokuvassa miehet kertovat saunan lauteilla elämästään.

Elokuva sai ensi-iltansa 26. maaliskuuta. Sen on nähnyt jo ykli 34 000 katsojaa. Miesten vuoro on elokuvateatterilevityksessä myös Ruotsissa, ja ensi vuonna se nähdään myös Norjan ja Puolan elokuvateattereissa.

Elokuva on saanut pääpalkinnot Tel Avivissa, Varsovassa ja Pärnussa sekä tuomariston erikoispalkinnon Silverdocsista Amerikasta ja ekumeenisen palkinnon Visions du réel festivaalilta Sveitsistä. Suomessa elokuva on palkittu muun muassa Risto Jarva, Löylyn henki ja Miehen työ -palkinnoilla.

Miesten vuoro kilpailee tv- ja radiotuotantojen kilpailussa Prix Europassa dokumenttien sarjassa. Palkinnot julkistetaan lokakuussa Berliinissä. Lisäksi elokuva on ehdolla Pohjoismaisen elokuvapalkinnon saajaksi.

Dokumentti nähdään syksyn aikana myös ainakin 12 elokuvafestivaalilla ympäri maailmaa.