1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

WTO:lta alustava päätös Boeing-tuesta

Maailman kauppajärjestö WTO antoi keskiviikkona alustavan tuomionsa yhdysvaltalaisen lentokonevalmistajan Boeingin nauttiman julkisen tuen laillisuudesta. Ratkaisua ei julkistettu, mutta Ranskan mukaan WTO katsoo Boeingin saamien tukien rikkovan maailmankaupan sääntöjä.

Ulkomaat

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat vuosia kiistelleet siitä, millä tavoin ne voivat tukea lentokonejättejään.

Kesäkuussa WTO julkisti päätöksensä Airbusin osalta. Tuolloin WTO ilmoitti, että EU:n ja Euroopan valtioiden tuki Airbusille on ollut laitonta. Kun WTO nyt antoi alustavan päätöksensä Boeingin osalta, Euroopassa toivottiin yhtä kovaa tuomiota amerikkalaiselle valmistajalle.

WTO luovutti ratkaisunsa luottamuksellisesti kiistan osapuolille, eikä sitä julkisteta vielä ainakaan puoleen vuoteen.

Ranska ehätti kuitenkin ilmoittamaan, että WTO toteaa ratkaisussaan Boeingin Yhdysvalloilta saamat valtiontuet sääntöjen vastaisiksi, juuri kuten EU on valittanut.

Vaikka WTO:n Boeingia koskevat päätökset jäivät keskiviikkona julkisuudelta piiloon, linjausten toivotaan vihdoin johtavan neuvotteluratkaisuun maailman suurimmassa kauppakiistassa eurooppalaisen Airbusin ja amerikkalaisen Boeingin välillä.

Euroopan komission tiedottaja John Clancy sanoi, että kiista voidaan ratkaista vain korkeimman tason poliittisissa neuvotteluissa ja WTO:n linjaukset luovat edellytykset näille neuvotteluille.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi