1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläkkeelle siirtyminen

Varautuminen varmistaa hyvän olon eläkepäiviksi

Eläkkeelle siirtyjän kannattaa varautua isoon elämänmuutokseen etukäteen. Päivään tulee yhtäkkia 8 tuntia lisää aikaa. Aukon täyttäminen voi hätäännyttää, jos mitään ei ole mietittynä työn korvaajaksi.

Kuva: YLE / Raila Paavola

Kaustisen Osuusmeijerin toimitusjohtajantehtävistä vajaa vuosi sitten eläkkeelle jäänyt Seija Kaustinen on keksinyt paljon tekemistä poisjääneiden työtuntien tilalle. Hän käy korupiirissä, kunnanhallituksen istunnoissa ja espanjantunneilla. Lisäksi nyt on entistä helpompi tavata maailmalla olevia sisaruksia ja muita sukulaisia.

Seija Kaustisen syyspäivä alkaa säännöllisesti liikunnalla, metsälenkillä. Syksy on tuonut myös mehuntekoa, kun puolukoista on puristettava tuoremehua. Jokaiseen päivään kuuluvat lisäksi käsityöt. Niin kiire ei olekaan, etteikö ehtisi muutamaa silmukkaa neuloa.

Neulominen on myös hyväntekeväisyyttä. Seija Kaustinen neuloo Äiti-Teresan peitonpalasia, jotka sisar vie Espoon seurakuntaan edelleen toimitettaviksi.

Kangaspuut puuttuvat

Etukäteissuunnitelmat eivät ainakaan vielä ole Seija Kaustisen osalta toteutuneet. Hän mietti joskus aiemmin, että eläkkeellä ollessa pitää hankkia kangaspuut. Vielä kangaspuita ei kotona näy.

Eläkkeelle jääminen oli haikeaakin, miettii Osuusmeijerin entinen toimitusjohtaja.

- Aluksi tuntui siltä, että töiden loppuminen oli luopumista. Hiukan myöhemmin päälle tuli toinen vaihe, jossa tuntui helpottavalta, että en ollut enää vastuussa asioista.

Oma työ meijerialalla on Seija Kaustisesta aina tuntunut mukavalta. Nytkin tuntuu siltä, että jotain työtä voisi vielä tehdä, kun kuntokin on kohdallaan ja aikaa riittää.

Hyvä tai paha eläkeikä

Psykologi Eero Salin opastaa, että eläkkeelle jääminen voi olla ihmiselle mahdollisuus tai kriisi. Suhtautuminen riippuu omasta asenteesta ja aiemmasta elämäntilanteesta. Jos työ on ennen täyttänyt koko elämän, eikä työn tilalle ole mietittynä mitään korvaajaa, eläkepäivien alku voi tuoda pahankin masennuksen.

- Työ on muutakin kuin toimeentuloa. Sillä on monia merkityksiä omanarvontunnosta lähtien. Eläkkeellä tulot pienenevät, mikä pakottaa miettimään menoja uudelleen. Työpaikan sosiaalisten suhteiden menetyskin kirpaisee. Päivät voivat tuntua tyhjiltä. Mielessä saattaa olla, että kuka minua nyt enää tarvitsee, luettelee Eero Salin.

Jollekin saattaa masennus tuoda somaattisia oireita, jolloin eläkeläinen voi pelätä sairastavansa jotain vakavaa tautia.

Eero Salinin mukaan jo useita vuosikymmeniä on ajateltu, että eläkkeelle jäämisen ei tarvitse olla katkera paikka. Puhutaan kolmannesta aktiivisesta ikäkaudesta. Se voi tarkoittaa kiireitä esimerkiksi isovanhempana. Matkustelevaa "farkkumummoa" arvostetaan nykyään, rohkaisee Salin.

Unen tarve yllätti

Kun Eero Salin itse jäi eläkkeelle, hänen päivärytminsä muuttui useiksi kuukausiksi. Kun aamulla ei tarvinnut herätä aikaisin, tuore eläkeläinen nukkui jopa puolille päivin. Se Eero Salinin mukaan ilmensi sitä, kuinka uupunut hän töistä oikein oli.

Vähitellen unirytmi palautui aamuvirkumpaan suuntaan. Työnteko ei kuitenkaan tyssännyt. Eero Salin on tehnyt työkeikkoja eläköitymisen jälkeenkin.

Moni muukin jatkaa työelämässä eläkkeellejäämisen jälkeen. Esimerkiksi hoitajapulan yllättäessä moni sairaala on palkannut sijaisiksi eläkkeelle jääneitä, kokeneita hoitajia.