1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Seropi haastaa rotukoirat

Kaukana ovat ne ajat, kun sekarotuisia koiria syntyi vain maalla. Meidän Musti karkasi naapurin Napin luo ja pian pihassa pyöri pörröinen pentue, jolla oli pystyt korvat ja ajokoiran häntä. Nykyään sekarotuisia koiria tehdään ihan tarkoituksella, sillä monet pitävät niitä pitkälle jalostettuja rotukoiria terveimpinä.

Kotimaan uutiset
Sekarotuinen Onni-hauva.
Onni on onnellinen seropi. Äiti on mäyräkoira, isä kääpiösnautseri.YLE / Virpi Kotilainen

Sekarotuinen piski eli seropi alkaa olla koirarotu siinä missä muutkin. Sekarotuisia pentueita syntyy entistä useammin eikä kyse välttämättä ole vahingonlaukauksesta, vaan kasvattajat päästävät koiransa "vieraisiin" ihan tarkoituksella. Eikä näitä pentuja enää edes sanota sekarotuisiksi, nykyään puhutaan design-koirista.

Etenkin pienille sekarotuisille koirille riittää ottajia, sillä monet koiranhankkijat ovat todenneet, että sekarotuiset ovat terveempiä kuin rotukoirat. Ne elävät pidempään ja sairastavat vähemmän. Sekarotuisen koiran saa myös halvemmalla kuin puhdasrotuisen karvakorvan.

Sekarotuisille koirille on perustettu myös omia yhdistyksiä ja onpa niille laadittu rotumääritelmäkin. Mistään tiukoista ja turhantarkoista ominaisuuksista ei ole kyse, esimerkiksi seropin yleisvaikutelmasta todetaan, että koiran pitäisi näyttää koiralta, ainakin pääpiirteittäin.

Sekarotuiset koirat eivät voi osallistua Kennelliiton virallisiin näyttelyihin mutta monirotuisille koirille järjestetään omia näyttelyitä. Myöskään palveluskoirakokeisiin seropeilla ei ole asiaa mutta toko, agility ja pelastuskoiratoiminta ovat kaikille koirille avoimia rotuun tai roduttomuuteen katsomatta.

Miksi isä on tuo ja äiti on tämä?

Sekarotuisten koirien ystävät ja rotukoiraharrastajat joutuvat silloin tällöin törmäyskurssille, esimerkiksi netin keskustelupalstoilla käydään kiivasta väittelyä siitä, kumpi onkaan parempi, seropi vaiko puhdasrotuinen tessu. Kennelliitto on viransa puolesta rotukoirien puolella, sillä liiton tehtävänä on edistää nimenomaan puhdasrotuisten koirien kasvatusta.

Vaikka sekarotuisen pentueen synnyttämistä perustellaan yleensä ylevillä syillä, kuten koiran terveydellä ja luonnonmukaisuudella, voi kasvatajalla olla myös vähemmän puhtaita jauhoja pussissaan. Keski-Suomen Kennelpiirin kennelneuvoja Kati Taipale kehottaakin seropin hankkimista harkitsevia pohtimaan, miksi joku koira on saanut isäkseen erirotuisen koiran kuin äiti on. Varsinkin, jos kyse on tarkoituksella tehdystä pentueesta.

- Siellä takana piilee usein joku syy, miksi juuri tämä yksilö ei ole kelvannut oman rotunsa jalostusyksilöksi. Sekarotuisten taustalla voi olla myös liian tiuhoja pennutuksia tai liian nuoria koiria käytetään jalostukseen, listaa Taipale.

Koiramaailman kuuminta hottia tuntuvat tällä hetkellä olevan kääpiökoirat ja niiden erilaiset risteytykset. Jos sekarotuinen pentu on pieni, valkoinen ja pörröinen, voi sen hinta nousta lähelle puhdasrotuisen, rekisteröidyn pennun hintaa.

- Oikeasti puhutaan ihan pienistä hintaeroista mutta silti ostajia tuntuu riittävän, Taipale ihmettelee.

Liikajalostus tuhoaa koirien terveyden

Koirien liikajalostuksesta löytyy paljon esimerkkejä. Vuosikausia lyhytkuonoisiksi jalostetuilla roduilla on hengitysvaikeuksia, lörppänahkaisilla koirilla nahkapoimut valuvat silmiin ja haittaavat näköä ja viistoperäisten koirien takalisto jalostetaan niin luiskaksi, ettei koira pysty kunnolla kävelemään.

Vavahduttavin osoitus liikajalostuksen ja sisäsiittoisuuden aiheuttamista ongelmista on lähes yksinomaan cavalier-spanieleilla esiintyvä syringomyelia. Sairaus on seurausta kallon takaosan rakenneviasta: kallo on liian pieni aivoille, jolloin pikkuaivot työntyvät selkäydintä kohti, mikä estää aivoselkäydinnesteen vapaan kierron. Tutkijat arvioivat, että noin 95 prosenttia rodun edustajista kärsii tästä epämuodostumasta.

Eläinlääkäriliitto on kehottanut Kennelliittoa vaikuttamaan siihen, ettei koiranäyttelyissä palkittaisi koiria, jotka kärsivät rotujalostuksen aiheuttamista terveyshaitoista. Ruotissa on menty vieläkin pidemmälle, siellä vakavista ongelmista kärsivää koiraa ei saa palkita. Ruotsissa tiukimpaan tarkkailuun on joutunut seitsemän koirarotua: englanninbulldoggi, napolinmastiffi, shar pei, chow chow eli kiinanpystykorva, basset hound, ranskanbulldogi ja pekingeesi eli kiinanpalatsikoira. Samoissa roduissa on havaittu ongelmia Suomessakin.

Sairas koira + sairas koira = terve pentu?

Sekarotuisten pentujen teettämistä perustellaan usein terveyssyillä mutta kennelneuvoja Kati Taipale ei usko, että kaikki sekarotuisten pentujen teettäjät olisivat vain koirien asialla. Taipaleen mielestä käsitys siitä, että sekarotuisesta yhtistelmästä tulee aina terveitä pentuja, on kaupunkilegenda.

- Jos rotu on jo niin sairas, että mietitään roturisteytystä, niin yhdellä pentueella asialle ei vielä suuriakaan voi tehdä. Kennelliittohan on jonkun verran näyttänyt vihreätä valoa roturisteytyksille silloin, kun ne tehdään harkitusti ja geneettisesti arvokkaista koirista. Mutta nämä kotikoirayhdistelmät... En ymmärrä, miksi ne olisivat sen terveempiä. Jos laitetaan kaksi sairasta rotua yhteen, niin miten siitä saadaan terveempiä pentuja, ihmettelee Taipale.

Seropeja kehutaan usein myös rotukoiria fiksuimmiksi. Kun kaikki energia ei mene hyvältä näyttämiseen, jää järkeä ja aikaa muuhunkin touhuiluun.

- Jaa-a, millä sitä koiran fiksuutta mitataan? Se, missä se ehkä voisi näkyä, on jossain käyttökoirissa, kuten valjakko- tai metsästyskoirissa, missä jonkin verran tehdään roturisteytyksiä pelkkien käyttöominaisuuksien perusteella. En minä näkisi, että se välttämättä mitään fiksuutta on, Taipale sanoo.

Seropien suosio houkuttaa pentutehtailuun

Kennelliiton sääntöjen mukaan nartulla voidaan teettää enintään viisi pentuetta siten, että nartun edellisestä penikoimisesta on pentueen syntyessä oltava kulunut vähintään 10 kuukautta. Tätä tiheämpi pennutus sallitaan alle 8-vuotiaalle nartulle yhden kerran ilman poikkeuslupaa ja tällöin seuraavan synnytyksen väli on oltava vähintään yksi vuosi. Jos pentuja teetetään useammin, niitä ei saa rekisteröidä ja seurauksena voi olla myös kasvattajaoikeuden menetys.

Tiukoista säännöistä huolimatta pentutehtailu on ongelma myös Suomessa, sillä mitä enemmän pentuja, sitä enemmän rahaa kasvattajalle. Sekarotuisten koirien suosio tekee tehtailusta vielä houkuttelevampaa, sillä niistä saa hyvät rahat, vaikkei niitä rekisteriin saisikaan.

- Meillä on paljon puhdasrotuisten koirien kasvattajia, jotka teettävät lisäksi sekarotuisia pentueita. Kun näitä sekarotuisia yhdistelmiä ei säädetä eikä rajoiteta millään jalostusvaatimuksilla, niin niitä voidaan tehdä rekisteröityjen pentueiden välillä, murehtii Taipale.

Ostajan kannattaa siis olla tarkkana myös seropia hankkiessaan. Taipaleen mukaan pentutehtailun jäljille on mahdollista päästä vaikkapa nettiä tutkimalla tai ykisnkertaisesti koiraemoa tarkkailemalla.

- Aina kannattaa vähän taustoja penkoa, merkit ovat hyvin selvästi nähtävillä. Jos emäkoira on hyvin nuori, reilusti alle 2-vuotias tai sillä on jatkuvasti pentueita. Vanhemmilla ei ole mitään tuloksia, ei näyttely-, käyttökoe-, harrastus- tai terveystuloksia, kasvattaja ei ole Kennelliiton eikä oman rotuyhdistyksensä jäsen. Siinä vaiheessa täytyy hälytyskellojen soida, Taipale huomauttaa.

Taipale ei kiistä, etteikö sekarotuinen koira voisi olla oiva lemmikki siinä missä puhdasrotuinen koirakin. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei seropin taustasta voi koskaan olla täysin varma.

- Tässä on aina se, että ostamalla sekarotuisen koiran ja mahdollisesti vielä tukemalla sillä pentutehtaan toimintaa, tämä hämäräbisnes ei meiltä koskaan lopu, sanoo Taipale.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Markku Saarinen, Sanna Pirkkalainen

Lue seuraavaksi