1. yle.fi
  2. Uutiset

Jussi Raittinen toivottaa naiset tervetulleiksi rokkiin

Musiikin pitkän tien kulkija Jussi Raittinen iloitsee nykymusiikissa bändien noususta, oikeiden studiomuusikoiden käytöstä sekä tyttöjen tulosta perinteisesti miehiseen maailmaan. He tuovat uutta näkökulmaa, sanoo grand old man.

Jussi Raittinen
Viimeisin Jussi and The Boys kokoonpano on soittanut yhdessä jo 11 vuotta.
Jussi Raittinen kävi keikalla Hattulassa syyskuun alussa.YLE / Markku Karvonen

Jussi Raittista puolestaan riipii konetaustojen käyttö kotimaisessa iskelmämusiikissa. Hän ei ymmärrä, että varmasti myyvien tähtien taustalla jumputtaa jokin tietokoneohjelma. Kunniaa raskaan työn raatajille ja eläville soittajille, sanoo popmuusikoiden yhdistyksen perustajajäsen.

Ikää on 67 vuotta ja Raittisella olisi mahdollisuus vetäytyä nauttimaan eläkettä, myös hänelle myönnettyä ylimääräistä taiteilijaeläkettä. Mutta sen verran minussa on freelance-henkeä, että taikausko estää torjumasta tarjottua keikkoja, sanoo Hattulassa syyskuun alussa käynyt Jussi Raittinen.

- Toki hiukan valikoiden. Kun teen keikkoja paitsi Boysien kanssa, myös yksin trubaduurina, on tosi turhauttavaa käydä kapakoiden keskiyön jälkeen alkavilla myöhäiskeikoilla. Kun väki kertyy viimeiseen auki olevaan paikkaan, on jo aika sama mitä siellä soittaa.

50 vuotta tien päällä

Jussi ja Eero Raittisella olisi tänä vuonna ollut mahdollisuus juhlia 50-vuotistaiteilijajuhliaan. Keväällä tuli puoli vuosisataa ensimmäisestä levytyksestä ja keikkojen aloituksesta.

- Onhan niitä kaikenlaisia juhlia. Ja olemme juhlineet vuosikymmeniä jo aikaisemminkin, kuittaa Jussi Raittinen. Enemmän odotan kolmen ja puolen vuoden kuluttua sitä, että The Boys täyttää 50 vuotta. Kokoonpano on jo 46 vuotta vanha, nykyinen 11 vuotta soittanut porukka on kokoonpanoista pitkäikäisin. Laskin, että Boysissa on soittanut kai jo 35 muusikkoa.

Rokin historiaa ja stadin slangia

- Yleisöjä on kaikenlaisia ja kaikenikäisiä. Teemme myös koulukeikkoja. Nuorimmille soitamme rock-tyyliin lastenlauluja, vanhemmille opetamme rokin historiaa. Toki on myös nostalgiayleisöä, osa jopa itseäni vanhempia. He haluavat kuulla vanhoja hittejämme, kantria, rock-klassikkoja ja rautalankamusiikkia.

- Jonkin verran minua pyydetään opetuskeikoille. Käyn jopa opettamassa stadin slangia. En olisi nuorena ikinä kuvitellut, että käyn Lapissa opettamassa slangia.

Aktiivinen kuuntelija

- Olen vuosikymmeniä ollut myös toimittaja ja kirjoittanut levyarvosteluja. Vielä 1990-luvulla yritin ahmia suunnilleen kaiken julkaistun kotimaisen musiikin. Nykyään olen valikoivampi ja keskityn niihin tyyleihin, joista todella pidän. Kun muistelmien ensimmäinen osa alkoi olla lopuillaan, päätin aikapulan takia rajoittaa kuuntelua ja kirjoittelua.

- Nykyäänhän ilmestyy niin paljon musiikkia, ettei kukaan voi enää hallita kaikkea. Myönnän kyllä, että kuuntelen myös omia levyjä ja muiden esittämiä omia tekstejä. Se ilahduttaa aina, kun niitä ilmestyy uusina versioina. Niitä vain putkahtelee, nauraa Jussi Raittinen.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi