1. yle.fi
  2. Uutiset

Yksi kuoli Oulun tehdasräjähdyksessä

Oulussa Arizona Chemicalin tehtaalla tapahtui keskiviikkona räjähdys. Räjähdyksessä kuoli yksi ihminen, toinen uhri on loukkaantui vakavasti. Kolme muuta työntekijää sai lieviä vammoja. Kaikki uhrit ovat alihankkijoiden työntekijöitä ja tiettävästi suomalaisia.

Kotimaan uutiset
Paloauto matkaa onnettomuuspaikalle.
Oulussa Arizona Chemicalin tehtaalla tapahtui keskiviikkona räjähdys. Räjähdyksessä kuoli yksi ihminen, toinen uhri on loukkaantui vakavasti.

Tehdasalueella oltiin viimeistelemässä keskiviikkoaamuna tärpättisäiliön kunnossapitotöitä ja hitsaamassa säiliön katolle kaiteita, kun räjähdys sattui. Räjähdys lennätti säiliön katon kymmenen metrin päähän. Huoltomiehistä yksi kuoli ja neljä loukkaantui. Loukkaantuneista yhden vammat ovat vakavia. Paineaalto tuntui kilometrien päässä tehtaalta. Säiliö oli kooltaan 150 kuutiometriä.

Paikalla oli useita pelastuslaitoksen yksiköitä ja ambulansseja. Loukkaantuneet on kuljetettu sairaalahoitoon. Tehtaan turvallisuuspäällikkö Marikka Paakkasen mukaan työntekijöille lähetettiin heti tiedote onnettomuudesta. Tehtaalla on pidetty myös kriisipalavereita. Arizona Chemicalin tehtaan johtaja Rauno Luttisen mukaan henkilökunta haluaa jatkaa töissä järkytyksestä huolimatta.

- Haluan ilmaista pahoitteluni uhreille, jotka onnettomuudessa olivat mukana, sanoo tehtaan johtaja Rauno Luttinen.

Räjähdyksen syynä tärpätti?

Luttinen kertoo, että säiliö oli täytetty vedellä hitsauksen ajaksi, eikä säiliössä pitänyt olla mitään räjähtävää. Säiliöön oli kuitenkin todennäköisesti jäänyt tärpättiä, joka lopulta räjähti nähtävästi hitsauskipinästä.

Onnettomuudet uhrit ovat alihankkijan kotimaisia työntekijöitä, eivätkä ole Arizona Chemicalin tai Stora Enson palkkalistoilla. Luttisen mukaan kaikki ovat kuitenkin saaneet turvallisuuskoulutuksen. Ainakaan toistaiseksi tapausta ei tutkita työturvallisuusrikoksena, vaan onnettomuustutkintana ja työtapaturmana.

Luttisen mukaan on vaikea sanoa ennen tarkkaa tutkintaa, oliko räjähdyksessä suuremmankin onnettomuuden uhka. Riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksesta toteaa kuitenkin, että tehdasalueella on aina mahdollisuus suureenkin onnettomuuteen.

- Nuottasaaren tehdasalue sijaitsee aivan Oulun keskustan kupeessa ja asutusta rakennetaan koko ajan yhä lähemmäs tehdasaluetta. Näin mahdollinen vaaratilanne uhkaisi entistä todennäköisemmin alueen asukkaita, pohtii Honkakunnas.

Turvatekniikan keskus (Tukes) on nimittänyt ylitarkastaja Taimo Tihisen ja turvallisuusinsinööri Aki Ijäksen tutkimaan Arizona Chemicalin tehtaalla sattuneen säiliöräjähdyksen. Tutkimuksessa selvitetään mm. tapahtumien kulku, onnettomuuteen vaikuttaneet seikat ja räjähdykseen johtaneet syytekijät.

Oulun tuomiokirkossa järjestetään rukoushetki Arizona Chemicalin räjähdysonnettomuuden vuoksi keskiviikkona 15.9. klo 18. Rukoushetken toimittaa pastori Anna-Mari Heikkinen.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi