1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koijärvi, Forssa

Aarne lähti pikkukengissä Koijärvelle

Koijärven kettinkimiehet vetivät paikalle myös toimittajamme Aarne Kaurasen toukokuussa 1979. Aarnen arkistoista löytyi ennenjulkaisematonta materiaalia, jossa maanviljelijät heittelevät Komsin porukoille rankkaa herjaa.

Kuva: YLE / Hannu Harhama

- Voi Komsi ressua kun on jäänyt ketjulla kiinni. Sääli on kattella. Kyllä Suomessa on hyvä elää kun noin jouten voi olla. On se mukava, kun mukuloita hullutettaan tuolla tavalla, maanviljelijät heittelivät herjaa luonnonsuojelija porukalle.

Forssalainen poliisi Toivo Tikkanen kehotti nuoria poistumaan paikalta mutta antoi aikaa maanantaihin.

Tuo toukokuun päivä on jäänyt Suomen historiaan. Se on vihreän liikkeen syntymähetki.

- Olen sitä mieltä, että se muutti Suomea, Aarne toteaa pitkän työuransa mieliinpainuvimmasta päivästä.

Lähtö oli aamulla viideltä, mukaan tuli vain pikkukengät. Puolenpäivän aikaan poliisi saapui paikalle. Ville Komsin johdolla muutama luonnonsuojelija oli kiinnittynyt kettingeillä järven laskuojaa perkaavaan kaivinkoneeseen. Forssan Koijärvi oli jo tuolloin kansainvälisesti arvokas lintujärvi.

Keväällä 1979 paikallisten viljelijöiden yritykset kuivattaa järvi synnytti Koijärvi-liikkeen. Sen jäsenistö koostui nuorista ympäristöaktivisteista, joiden tarkoituksena oli lintujärven puolustaminen.

Vuonna 1992 Koijärvi rauhoitettiin ja maita alettiin lunastaa valtiolle. Toistakymmentä Koijärvi liikkeen aktivistia sai tapahtumasta sakkoja. Tästä kaikesta muodostui ympäristöliikkeen ikoni Suomessa.