1. yle.fi
  2. Uutiset

Espoossa suuri riita laboratorioiden lakkautuksista

Useat poliitikot ovat tuohtuneita virkamiesten päätöksestä sulkea Matinkylän laboratorio syyskuun alussa. Virkamiespäätöksissä on lakkautettaviksi listattu myös Kivenlahden, Kalajärven, Kilon ja Viherlaakson laboratoriot.

laboratoriot
Bakteerinäytteitä tutkitaan laboratoriossa.
Yle

Espoon laboratoriopalveluista päättävä sosiaali- ja terveyslautakunta päätti laboratorioverkoston uudistamisesta. Uudistukseen kuului verkoston tiivistäminen 10 vuoden aikana. Lautakunta ei määritellyt päätöksessään lakkautettavia laboratorioita.

Virkamiehet tulkitsivat lautakunnan päätöstä omalla tavallaan ja listasivat ensimmäiseksi lakkautettavaksi laboratorioksi Matinkylän laboratorion. Lakkautuslistaan joutuivat myös Kivenlahden, Kalajärven, Kilon ja Viherlaakson laboratoriot loka-marraskuussa.

Kaupunginvaltuutetut suuttuivat

Monelle kaupunginvaltuutetulle lakkautuslista tuli yllätyksenä. Edes sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja sosialidemokraattien Johanna Värmälä ei hyväksy lakkautuslistaa.

Kaiken kaikkiaan 27 valtuutettua on allekirjoittanut valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan asian käsittelyä valtuustossa.

Kokoomus kantaa huolta Kalajärven laboratoriosta

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Tommi Laakso pitää huolestuttavana, että esimerkiksi Kalajärven kohdalla ei ole selvitetty ennen lopetuslistan tekoa, miten alueella laboratorioiden yhteiskäyttöä Klaukkalan, Myyrmäen ja Vihdin kanssa toimisi.

– Meillähän on linjaus, että näissä asioissa, palveluverkon muutoksissa, käydään myös kuntarajat ylittävä keskustelu. Kalajärveltä on huomattavasti lyhyempi matka Klaukkalan, Myyrmäen ja Vihdin palvelupisteisiin kuin esimerkiksi Espoon keskuksen Samarian terveyskeskukseen, sanoo Laakso.

Kristillisdemokraatit vaativat Matinkylän laboratorion palauttamista

– Oma toiveeni on, että Matinkylän palvelut palautetaan entiselleen, koska se on yksi kasvavampia keskusta-alueita. Sinne tulee metroaseman keskus muutaman sadan metrin päähän nyt lakkautetusta laboratoriosta, sanoo kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Antero Laukkanen.

Laukkasen mukaan on älytöntä lakkauttaa palveluja kehittyvästä kaupunginosasta.

- Pari vuotta sitten valtuusto teki päätöksen, että Matinkylän terveyskeskusta laajennetaan. On täysin kummallista, että nyt Matinkylästä on karsittu palveluja, ihmettelee Laukkanen.

Sosialidemokraattien mukaan lakkautuspäätökset ovat kummallisia

Sosialidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtajan Markku Sistosen mukaan nyt on tehty päätöksiä, joissa ei ole pohdittu niiden kokonaisvaikutuksia. Päätösten pitäisi parantaa palveluja.

– Tässä on nyt sellainen esimerkki, johon luottamusmiesten on puututtava ja otettava selvä kanta. Tämä on kyllä hyvin hankala kysymys, koska toimintaohjeen mukaan nämä asiat kuuluvat lautakunnalle, mutta jos valtuusto ottaa selkeän kannan asiaan, niin ihmettelen, jos virkamiehet ja lautakunnan jäsenet eivät sitä halua noudattaa, pohtii Sistonen.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi