Kaksolan tilalla luotetaan perinteisiin - ja etsitään uutta

Kaksolan tilalla on pitkällinen historia takanaan. Outokummussa, Juojärven rannalla sijaitsevalla tilalla on asunut Kaksonen-nimisiä henkilöitä vuodesta 1884 alkaen. Tilalla pidetään arvossa perinteitä, mutta etsitään samalla uutta.

Kuva: YLE / Sarah Laukkanen

Kaksolan tilan pihasta avautuu järvelle huikaisevan kaunis maisema. Marjapensaat kasvavat Juojärvelle päin viettävän rinteen huomassa.

- Tuo maisemahan se on varmaan tähän asukkaita aikoinaan jo houkutellut. Isänisä tähän muutti Liperistä 1880-luvulta, mutta asutusta tässä on ollut jo sitä aiemminkin, valottaa tilan historiaa nykyinen isäntä Jaakko Kaksonen.

1930-luvulta lähtien Kaksolan tilalla toimi kyläkauppa neljännesvuosisadan verran. Tilan kautta myös kulki Kuopioon päin vilkkaasti laivaliikennettä.

- Matkustajalaivoja siinä on liikennöinyt 1900-luvun alun jälkeen. Tuossa meidän rannassa on ollut pieni laiturikin laivoja varten. Nyt vesiliikenne Juojärvellä on tuntuvasti hiljentynyt. Kalastus on vähentynyt ja yhtä lailla huviveneily, Jaakko Kaksonen kertoo.

Kauppaa tilalla ei enää ole, mutta kaupanteolla osittain nykyisinkin eletään.

- Marjanviljely on tärkein elinkeino, mansikka marjoista tärkeimpänä. Lisäksi herukoita, pensasmustikkaa, vadelmaa ja tyrniä.

Goji-marja kasvaa Tiibetissä - ja Outokummussa

Perinteisten marjojen lisäksi Juojärven rannalla uskalletaan kokeilla myös uutta. Superterveelliseksi mainittu goji-marja kasvaa sekin Kaksolan tilalla.

- Australialaiset sukulaiset kertoivat meille tästä marjasta, siellä on kuulemma ihan hurahdettu goji-marjaan. Tutkimme asiaa internetin kautta, tilasin ensimmäiset siemenet ja siitä harrastus alkoi. Viime talvena goji-kasvit talvehtivat ihan hyvin, se myös kukki kesällä mutta marjoja ei vielä ole päästy maistelemaan, kertoo emäntä Maaret Kaksonen.

Mehuasemalla kiirettä

Marjanviljelyn ohella tila elää mökkien vuokraamisella ja mehuaseman toiminnalla. Parhaillaan mehuasemalla on menossa vuoden vilkkaimmat viikot.

- Neljättä kesää tämä mehuasema on nyt toiminnassa. Tämä syksy näyttäisi muodostuvan ainakin viime syksyistä vilkkaammaksi, omenasato on sen verran hyvä, Jaakko Kaksonen arvioi.

Maahan pudonneita ja ylikypsiä omenoita ei mehuasemalle juuri kannata viedä.

- Jotta omenasta saadaan paras mahdollinen mehu, niin laadullisesti kuin määrällisesti, kannattaa omenat poimia hieman raakoina, Jaakko Kaksonen opastaa.