1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulun räjähdys uhkasi levitä putkia pitkin

Oulun Nuottasaaren teollisuusalueella keskiviikkona sattuneessa räjähdyksessä oli todellisen suuronnettomuuden vaara. Nyt epäillään, että korjattavana olleeseen säiliöön pääsi räjähtävää kaasua putkea pitkin viereisestä säiliöstä. Räjähdys olisi voinut levitä putkia pitkin muihin säiliöihin.

Kotimaan uutiset
Poliisiauto ajaa Arizona Chemicalin tehdasalueella.
YLE

Tärpättisäiliöistä lähtee ulos niin sanottu hönkäputki, jota pitkin kaasut johdetaan ulos säiliöistä kaasupesuriin. Räjähtäneen säiliön putki yhdistyy viereisen säiliön putkeen ennen pesuria. Nyt epäillään, että räjähtävää tärpättikaasua olisi imeytynyt putkea pitkin viereisestä säiliöstä korjattavana olleeseen säiliöön.

Imeytymisen olisi aiheuttanut korjattavana olleessa säiliössä olleen veden poistamisen aikaansaama alipaine säiliössä. Säiliö oli täytetty vedellä sen tiiviyden tarkistamiseksi.

Hitsaus- tai hiontakipinä on todennäköisesti sytyttänyt kaasun, jolloin räjähdys on tapahtunut. Säiliöön oltiin hitsaamassa räjähdyshetkellä tikapuita.

Tutkinnanjohtaja Kari Rantanen Oulun poliisista kertoo, että räjähdys olisi voinut levitä putkea pitkin myös viereiseen säiliöön ja aiheuttaa lisää räjähdyksiä.

- Suurempikin räjähdys oli mahdollinen, toteaa Rantanen.

Onnettomuutta tutkii parhaillaan poliisi ja Turvatekniikan keskus. Tutkinta jatkuu Rantasen mukaan jopa kuukausia. Tässä vaiheessa yhden henkilön kuolemaan johtanutta onnettomuutta tutkitaan työtapaturmana, mutta mikäli laiminlyöntejä todetaan, nimike saattaa muuttua työturvallisuusrikokseksi ja kuolemantuottamukseksi.

Tärpättisäiliötä olivat huoltamassa alihankkijan huoltomiehet. Säiliön räjähdyksessä kuoli yksi ihminen ja neljä loukkaantui. Rantasen mukaan loukkaantuneilla ei ole enää hengenvaaraa.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi