Joensuun isot laitoskeittiöt yhteen?

Joensuussa suunnitellaan parhaillaan eri laitoskeittiöiden yhdistämistä. Kaupungin, Pohjois-Karjalan koulutuskunta-, sekä sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymien ravintopalveluiden sijoittaminen yhteisiin ruoanvalmistustiloihin toisi säästöjä erilaisiin kiinteisiin kustannuksiin.

Joensuu
Kanervalan koulun keittiö. Emäntä padan äärellä.
Kanervalan koulun keittiössä laitettiin torstaina ranskalaista kalaa.YLE / Tarja Oinonen

Kaupungin ravintopalvelulla on tällä hetkellä yli kaksikymmentä ruokaa valmistavaa keittiötä, joista jaetaan arkipäivisin noin 11 000 lounasta muun muassa kouluihin, päiväkoteihin ja terveyskeskuksiin.

Ruokapalvelupäällikkö Pirjo Mäkinen kannattaa toimintojen yhdistämistä, muttei jättäisi ruoan valmistusta yhden suurkeittiön varaan.

- Ei varmaan yhdistämisessä sinällään mitään vikaa ole, muttei yhteen keittiöön. Se olisi ehkä liian riskaabelia näin isojen ruokamäärien ollessa kyseessä. Esimerkiksi tässä on joki keskellä kaupunkia. Jos keittiö on toisella puolella, eikä jostain syystä päästä joen yli, niin kuinka toinen puoli saisi ruokaa? Olisi ihan hyvä ajatus, että molemmin puolin jokea olisi yksi keittiö.

Kahden ruokaa laittavan suurkeittiön järjestelmä toisi ruokahuoltoon varmuutta myös esimerkiksi sähkökatkojen aikana.

Joensuun kaupungin ravintopalvelussa työskentelee reilut 150 henkilöä. Kuluvalle vuodelle toiminnan budjetti on 9,8 miljoonaa euroa. Vaikka rahasta on tiukkaa, mausta ei tingitä.

- Olen ehkä jäävi sanomaan, mutta minusta ruoka on erittäin hyvää. Meillä on ammattitaitoinen henkilöstö, joka saa itse asiassa pienellä rahalla ruoan aikaiseksi. Se, mistä on säästetty, ovat työvoimakulut, eivät elintarvikkeet.

Ruokalistat kehittyvät ja muuttuvat, harvat ateriakokonaisuudet pysyvät kymmeniä vuosia samana. Esimerkiksi torstaina Joensuun koululaiset nauttivat ranskalaista kalaa. Listojen suosikit ovat hyvin ravintopalveluiden tiedossa.

- Esimerkiksi puuropäivä on sellainen, josta pidetään kiinni. Se on sellainen, josta lapset pitävät ja myös laitoksissa puurot ja vellit häviävät hirvittävän hyvin aina lautaselta.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala