1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehtipuhallin on syksyn vihatuin luontoääni

Lehtien siirtely lehtipuhaltimella ei ihastuta talojen pihoilla. Desibelitestin perusteella puhaltimien nykymallit ovat kuitenkin odotettua hiljaisempia.

lehtipuhaltimet
Vihattu rakkine lepää.
YLE / Antti Haavisto

Uudemman mallin lehtipuhallin ärisee 70 desibeliiä tyhjäkäynnillä ja lähes 90 desibeliä täydellä höngällä. Näin osoitti Pohjanmaan Radion koe Vaasan Hietasaaressa.

Vaasan kaupungin vastaava puutarhuri Kaj-Erik Grandell ja viheraluehortonomi Leila Roininen eivät ole yllättyneitä. Viime vuonna hankitun mallin ohjekirjassa luki 88 desibeliä, mikä on siis lähellä totuutta.

Kaupungilla lehtipuhaltimia on käytössä useita kymmeniä. Joskus puhaltimet myös aiheuttavat palautetta.

- Joitakin valituksia tulee joskus, mutta nämä ovat kyllä ehdottomia työvälineitä. Näillä hoidamme kaikki pienemmät alueet, Grandell puolustaa.

Lehtipuhallin säästää työtä

Puutarhurien mukaan lehtipuhallin puolustaa paikaansa, koska se säästää henkilökuntaa ja työaikaa. Puhallin on kätevä esimerkiksi käytävien ja runsaspuustoisten alueiden hoidossa.

Kaupungin järjestyssäännön mukaan meluavia laitteita ei saa käyttää ennen aamuseitsemää eikä iltakymmenen jälkeen. Aikoja noudatetaan myös kaupungin töissä.

Lehtipuhaltimista huolimatta haravaakin vielä tarvitaan. Puhaltimen vaihtoehtona käytetään lehti-imuria tai keräävää ruohonleikkuria. Jälkimmäisiä on käytössä myös Vaasassa.

Lue seuraavaksi