Ristiriitoja nostattanut risti siirrettiin Puolassa

Tunteita herättänyt lento-onnettomuudessa kuolleen entisen presidentin muistoristi on siirretty kaikessa hiljaisuudessa pois Puolan presidentinpalatsin edustalta. Puuristi vietiin linnan kappeliin ilman pelättyjä välikohtauksia.

Ulkomaat
Kiisteltyä ristiä pidetään nyt presidentinpalatsin kappelissa ennen kuin se siirretään läheiseen kirkkoon.Tomasz Gzell / EPA

Puusta tehty risti pystytettiin presidentinlinnan edustalla olevalle aukiolle huhtikuussa sattuneen lentoturman jälkeen. Puolan presidentti Lech Kaczynski ja 95 muuta ihmistä kuoli kun heitä kuljettanut kone putosi maahan Smolenskissa Länsi-Venäjällä.

Rististä nousi Puolassa poliittinen keskustelu, kun Kaczynskin seuraaja presidentti Bronislaw Komorowski ryhtyi vaatimaan ristin siirtämistä. Komorowskin mukaan valtion virallisen rakennuksen edessä ei pitäisi olla uskonnollisia symboleja.

Kaczynskin kannattajille risti on pyhiinvaelluskohde, ja kannattajat ryhtyivät vartioimaan ristiä vuorokauden ympäri estääkseen sen siirtämisen. Torstaiaamuna tehty siirto sujui kuitenkin ilman välikohtauksia.

Ristiä säilytetään nyt palatsin kappelissa, josta se siirretään myöhemmin läheiseen kirkkoon.

Lähteet: AP, YLE Uutiset