1. yle.fi
  2. Uutiset

Kehitysyhteistyö murroksessa - etelä auttaa etelää omilla ehdoillaan

Kansainväliseen kehitysyhteistyöhön on tulossa voimalla uusia toimijoita. Etelä tukee nyt etelää, entisen pohjoinen-etelä-akselin lisäksi. Uusia avustajamaita ovat Kiinan johdolla Intia, Venäjä, Venezuela, Iran ja Saudi-Arabia. Maat ovat nykyisiä tai nousevia kauppamahteja, kaikki merkittäviä poliittisia pelaajia maailmanpolitiikan kentillä.

Ulkomaat
Sudanilaisnaisia matkalla keräämään polttopuuta
Albert Gonzalez Farran / UN Photo

Kiinan panostus Afrikkaan on erittäin voimakasta. Kaupan ja liiketoiminnan lisäksi maa kasvattaa myös kehitysprojekteja ja tukea.

Summista ei kuitenkaan ole varmuutta, silllä Kiina ei ole ilmoittanut tukisummia kehitysavusta vuosittain raportoivalle Taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestölle OECD:lle. Maailmanpankin arvion mukaan Kiinan tuki Afrikalle on noin kaksi miljardia dollaria vuodessa, enemmän kuin Maailmanpankin oma tuki.

Venezuela on aktiivinen omassa maanosassaan. Maa on tukenut Kuubaa edullisella öljyllä ja Boliviaa rahansiirroilla. Lännen kanssa ydinohjelmastaan kiistelevä Iran on avustanut Israelin sodan tuhoja korjailevaa Libanonia ja sen shiiaväestöä vuoden 2006 jälkeen miljardilla dollarilla. Tuki on ollut muun muassa ilmaista sähköä.

Venäjä on aktiivinen Keski-Aasian entisissä neuvostotasavalloissa. Naapureita palkitaan tai rangaistaan säätelemällä energianhintaa tai antamalla velkoja anteeksi. Esimerkiksi Kirgisia sai viime vuonna kehitysapua kaksi miljardia dollaria. Varsin antelias on myös öljyvaltio Saudi-Arabia, kehitysyhteistyörahat ovat arviolta kymmenen miljardia vuodessa. Summa on kymmenesosa koko länsimaiden antamasta avusta.

Tukiohjelmia on tutkinut The Economist-lehti.

Auttava käsi rautanyrkissä

Yksi kehitysavun tavoitteista on erityisesti kylmän sodan päivinä ollut poliittisen ja taloudellisen vaikutusvallan lisääminen kohdemaissa. Länsimaiden avustusehtoihin sisältyy hyvää hallintoa, korruption kitkemistä ja ihmisoikeuksien kunnioittamista.

Kiinan ja Saudi-Arabian kaltaiset epädemokraattiset avunantajamaat eivät perusoikeuksia korosta aina edes muodon vuoksi. Päämäärä on avoimesti poliittinen. Kiinan avunsaajalistalla ovat ystävällismieliset hallitukset, muun muassa sotilasjuntan hallitsema Myanmar.

Kehitysyhteistyöhön onkin tullut käsite autoritäärinen apu. Auttava käsi puristuu tiukasti rautaiseen nyrkkiin. Miljardivaltiossa riittää autettavia myös omalla alueella. Ihmisoikeudet saivat huutia muun muassa Tiibetin mellakoissa.

Uusien maiden tukikäytännöt haastavat nykyisiä tukikäytäntöjä. Hallinnon ja avustusohjelmien läpinäkyvyys ja tukivarojen käytön tarkkailu korostuvat. On arvioitu, että jopa kolmannes Afrikan sotilasmenoista Afrikasta kanavoituu kehitysapuvaroista. Kehitysyhteistyössä käydään jatkuvaa keskustelua siitä, kuinka avun automaatiota voitaisiin vähentää. Infrastruktuurit eivät saisi toimia ulkopuolisin varoin.

Kepa herättelee keskustelua

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa virittelee kotimaassa keskustelua kehitysyhteistyön näkymistä. Kansalaisjärjestö on julkistanut raportin "Kehitysyhteistyö nyt". Raportin julkistustilaisuudessa Helsingissä Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Niina Pitkänen sanoi, että kestävä kehitys voi parhaimmillaan johtaa siihen, ettei kehitysyhteistyötä enää tarvita.

Hänen mukaansa paikallisten projektien tukeminen ja pirstaleisuuden karsiminen lisäisi kehitysmäärärahoja. Nyt varoja kuluu tuloksettomasti päällekkäisyyteen. Esimerkiksi vuonna 2007 kehitysmaihin tehtiin 14 000 seuranta- ja monitorointimatkaa, selvitti Pitkänen.

Kepa pitää tervetulleena julkista keskustelua kehitysyhteistyön tavoitteista ja merkityksestä. Keskustelu virisi keväällä, kun talousvaikuttaja Björn Wahlroos sivalsi julkisuudessa kehitysprojektien rahankäyttöä epäonnistuneeksi.

Suomen kehitysyhteistyövarat kasvoivat viime vuonna. Vuonna 2009 kehitysyhteistyön osuus oli 0,54 prosenttia bruttokansantulosta. Viisi maata ylsi YK:n asettamaan tavoitteeseen 0,7 prosenttiin BKT:sta. Pohjoismaista mukana olivat Norja, Ruotsi ja Tanska, kaksi muuta olivat Hollanti ja Luxemburg. Kaikkiaan OECD:n kehitysapukomitean DAC:n listalla olevien maiden antama apu oli viime vuonna noin 88 miljardia euroa ja osuus maiden yhteenlasketusta BKT:sta 0,31 prosenttia.

Lähteet: YLE Uutiset / Erja Tuomaala

Lue seuraavaksi