1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pula-ajan nikseillä säästää rahaa ja luontoa

Helsingin koulumuseossa tutustutaan torstaina pula-ajan nikseihin. Museolehtori Marjukka Sihvolan mukaan monet ruuanlaittoon, kauneudenhoitoon, vaatehuoltoon ja hygieniaan liittyvät neuvot ovat käyttökelpoisia myös tänä päivänä.

Museolehtori Marjukka Sihvola esittelee erilaisia pula-ajan niksejä. Perunoiden keitinvedellä voidaan puhdistaa hopeaesineitä, kananmunan kuorista ja keitinvedestä puolestaan saadaan kristallinpuhdistusainetta. Kuva: Yle

Kodinhoitonikseistä Marjukka Sihvola mainitsee kikan, jolla lasimaljakon saa helposti puhtaaksi.

- Sanomalehdestä revitään pieniä palasia, jotka pyöritetään palloiksi ja laitetaan maljakkoon. Sitten vain lisätään kylmää vettä, jonka annetaan olla noin 15 minuuttia maljakossa. Sitten vähän ravistellaan, ja maljakosta tulee kiiltävän puhdas, Sihvola vakuuttaa.

Monet pula-ajan niksit liittyvät kauneudenhoitoon ja hygieniaan. Huulipunan korvikkeena voi esimerkiksi käyttää puolukkaa, punajuurta tai vaikkapa mansikkamehua.

- Ja kainalohikeen saa apua, kun kainalot pesee haalealla vedellä, johon on sekoitettu hiukan etikkaa, Sihvola lisää.

Työpajat saavat uuden kodin Sederholmin talosta

Marjukka Sihvola uskoo pula-ajan niksien kiinnostavan paitsi ikäihmisiä, myös nuoria, jotka haluavat oppia luomuvinkkejä arjen pyörittämiseen. Kekseliäiden keinojen avulla voi säästää rahaa sekä luontoa.

- Ympäristötietoisuus on kasvanut, ja monet haluavat käyttää myrkyttömiä vaihtoehtoja kodissaan, Sihvola uskoo.

Pula-ajan paja on viimeinen Koulumuseon järjestämä kaikille avoin työpaja, sillä museo lakkautetaan vuoden vaihteessa. Syynä on - työpajan teemaan raadollisesti sopien - Helsingin kaupunginmuseon rahapula.

- Koulumuseon ja Lastenmuseon toiminnat siirretään ensi vuonna Helsingin keskustassa sijaitsevaan Sederholmin taloon. Suunnitelmien mukaan siellä jatketaan myös työpajatoimintaa, Sihvola sanoo.