Hyppää sisältöön

Rakkautta ja Anarkiaa tarjoaa elokuvia kymmenistä maista

Suomen suurin elokuvafestivaali käynnistyy torstaina. Helsingin teattereissa on tarjolla kymmenen päivän aikana 125 näytöstä 36 maasta. Elokuvajuhla pyrkii antamaan kattavan katsauksen siihen, mitä elokuva on maailmalla juuri nyt.

Thaimaalaisohjaaja Apichatpong Weerasethakulin elokuva Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, joka voitti Kultaisen palmun tänä vuonna Cannesissa, on yksi R&A:n avainelokuvista. Kuva: Trigon Film

– Jos teema on nimettävä, se on monipuolisuus, totesi elokuvajuhlien edustaja Pekka Lanerva YLE Helsingin haastattelussa.

Festivaalin avajaiselokuva on Joann Sfarin Gainsbourg (Vie héroïque), joka kertoo ranskalaisesta muusikosta, kuvataiteilijasta ja elokuvantekijästä Serge Gainsbourgista.

Lanerva nostaisi ohjelmasta esiin erityisesti Cannes-palkitun thaiohjaajan Apishatpong Weerasethakullin elokuvat. Myös elpynyttä italialaiselokuvaa kannattaa käydä Lanervan mielestä katsomassa.

Kotimaisen gaalan elokuvana nähdään syksyn odotettu kotimainen ensi-ilta, Dome Karukosken Napapiirin sankarit.

Festivaalin vieraisiin kuuluu muun muassa elokuvatuottaja Christine Vachon, joka esittelee uusimman elokuvansa Cairo Time.

Festivaalin ohjelmassa on tänä vuonna myös useita lyhytelokuvia ja dokumentteja. Etukäteen kohistuin on tanskalainen Armadillo, jossa seurataan nuoria tanskalaisia rauhanturvaajia Afganistanissa.

Lauantaina 18. syyskuuta festivaalilla vietetään Viro-päivää.

Elokuvajuhlilla jaetaan kolmatta kertaa myös Finnkino-yleisöpalkinto, josta kilpailee kuusi elokuvaa eri puolilta maailmaa. Voittaja julkistetaan festivaalin päätöspäivänä 26. syyskuuta.