Amerikkalaisyliopistot hallitsevat kansainvälistä vertailua

Harvardin yliopisto Yhdysvalloissa on arvioitu jälleen maailman parhaaksi brittiläisen Times Higher Education -aikakauslehden vuosittaisessa vertailussa. Vertailun koko kärkiviisikko löytyy Yhdysvalloista.

Lehti arvioi California Institute of Technology ja Massachusetts Institute of Technology -yliopistot toiseksi ja kolmanneksi parhaiksi. Lehden kokoamalla maailman 200 parhaan yliopiston listalla on 72 amerikkalaista korkeakoulua. Brittiyliopistoja listalla on 29. Cambridgen ja Oxfordin yliopistot sijoittuvat vertailussa jaetulle kuudennelle sijalle.

Listan ainoa suomalainen oppilaitos on Helsingin yliopisto, joka on Times Higher Educationin mukaan maailman 102. paras yliopisto. Helsingin yliopiston vahvuus on vertailun mukaan tutkimuksen vaikuttavuus eli se, kuinka paljon yliopiston julkaisuja siteerataan muiden korkeakoulujen tutkimuksessa.

Ruotsalaisista yliopistoista lääketieteen alan Karolinska institutet oli vertailussa sijalla 43. ja Lundin yliopisto sijalla 89.

Lehti vertaili korkeakouluja viidellä eri mittarilla: opetuksella, tutkimuksen määrällä, tutkimuksen vaikuttavuudella, kansainvälisyydellä ja innovaatioilla. Harvard on ollut vertailun ykkössijalla vuodesta 2004, jolloin THE aloitti vertailut.

Times Higher Educationin tutkimus on toinen kansainvälisesti seuratuista yliopistovertailuista. Omaa listaansa kokoaa myös Shanghain yliopisto.

Times Higher Education on koulutusalaa seuraava aikakauslehti.