1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Italialainen elokuva kiinnostaa taas maailmalla

Torstaina alkava Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaali on vuosien varrella kasvanut maailman elokuvan näyteikkunaksi Suomessa. Tänä vuonna omat sarjansa saavat italialainen ja irlantilainen elokuva.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Rakkautta italialaisittain.
Kuva elokuvasta Rakkautta italialaisittain.Scanbox Finland

Italialainen elokuva tekee paluuta maailmankartalle pitkän hiljaisen kauden jälkeen. Kansanomaisten ja vain italialaista yleisöä kiinnostavien komedioiden sijaan maassa tehdään taas elokuvia aiheista, jotka kiinnostavat muuallakin, kertoo Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin festivaalikomissaari Pekka Lanerva.

- Siellä on selvästi nousussa nuori polvi, mistä on saatu esimakua jo aiemmilla R&A-festivaaleilla Gomorran ja Il Divon muodossa.

Italialaiset ovat löytäneet elokuvasta keinon, jolla voi käsitellä vakavia asioita. Aiemmin R&A -festivaaleilla nähdyistä elokuvista Gomorra kuvasi realistisesti mafian toimintaa ja sen vaikutuksia, Il Divo puolestaan vallanhimoa italialaisessa politiikassa.

Tänä vuonna Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin Viva Italia! -sarjassa esitetään kaikkiaan neljä elokuvaa. Valkokankaalla nähdään muun muassa Vincere, joka kertoo diktaattori Benito Mussolinin valtaannoususta hänen ensimmäisen vaimonsa näkökulmasta.

- Italia on maa, jossa on tietynlaista poliittista ja kulttuurista kuohuntaa. Asioita on ruvettu nostamaan esiin myös elokuvan kautta, ja sitä mukaa yleisö on löytänyt elokuvan uudelleen, Lanerva sanoo.

Hyvä elokuva saa rahaa myös muualta

Festivaalikomissaari Pekka Lanerva uskoo, että italialaisen elokuvan tulevaisuus on melko turvattu. Laadukkaiden elokuvien jatkuvuus vaatii kuitenkin hyvien tekijöiden lisäksi myös rahaa.

- Merkittäville elokuvantekijöille kuin Soldinille tai Rakkautta italialaisittain -elokuvan ohjaajalle Luca Guadagninolle löytyy kuitenkin rahoitusta myös muualta Euroopasta, Lanerva uskoo.

Lanervan mukaan elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki on hyvä esimerkki siitä, että rahan saaminen ei ole kiinni vain kotimaisista lähteistä.

- Kaurismäki alkoi hyvin varhaisessa vaiheessa saada rahoitusta muista Pohjoismaista, varsinkin Ruotsista. Nyt hänen elokuviensa rahoitus tulee enimmäkseen Ranskasta ja muualta Euroopasta, Lanerva sanoo.

Festivaalin toinen uusi sarja esittelee irlantilaista elokuvaa. Vihreän saaren tarinoita -sarjassa nähdään muun muassa näyttelijä Colin Farrellin tähdittämä Ondine sekä koko perheen animaatio The Secret of Kells, joka kertoo häikäisevin kuvin tarinan yhdestä maailman vanhimmista kirjoista.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Janne Sundqvist

Lue seuraavaksi