Kirjallisuustapahtuma ja "Minä"

Joensuun kirjallisuustapahtuma kiertyy tänä vuonna teeman "Minä" ympärille. Perjantaina alkavassa tapahtumassa teemaa tutkaillaan aluksi tieteen avulla. Ihmettelyn aiheena on muun muassa, kuinka minästä on tullut ongelma.

kirjallisuus
Leena Lander
Leena LanderYLE

Lauantaina Joensuun kirjallisuustapahtumassa ääneen pääsevät kirjailijat. Kirjailija Leena Landerin haastattelijana on hänen puolisonsa, Hannu Raittila. Poikkeuksellinen asetelma nostaa uudella tavalla esiin nykykirjailijan monet roolit. Leena Lander:

- Puhun Minästä, siten kun se ilmenee minun kirjoissani, erityisesti uusimmassa Liekin lapset -romaanissani. Puhun myös kirjailijasta, jona esiinnyn julkisuudessa, Leena Landerista. Ja sitten vielä siitä, miten se heijastuu yksityishenkilöön Leena Raittilaan.

- Näistä kolmesta puolesta en ole aiemmin julkisuudessa juuri puhunut, sanoo Lander.

Joensuun kirjallisuustapahtumassa mukana ovat myös muun muassa Kari Hotakainen ja Heikki Turunen, joita molempia Minä-teemasta tenttaa yksi tapahtuman pääsuunnittelijoista, kirjailija Tuula-Liina Varis.

Viime vuonna tapahtumassa vieraili noin 1200 henkilöä.

Joensuun kirjallisuustapahtuma järjestetään nyt 11. kerran. Aikaisemmin teemoja ovat olleet: vieras, kaunis, nauru, rakas, kuolema, ei, työ, jos ja sana.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala