1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalainen naisohjaaja sai jalkaa oven väliin Hollywoodissa

Suomalainen naisohjaaja on saanut jalansijaa Hollywoodissa. Pitkään muun muassa mainoksia ohjannut ja elokuvaa Yhdysvalloissa opiskellut Vivi Friedman on juuri julkaissut esikoiselokuvansa. The Family Tree kiertää parhaillaan maailman elokuvafestivaaleja.

kulttuuri
Ohjaaja Vivi Friedman.
Pitkään mm. mainoksia ohjannut ja elokuvaa Yhdysvalloissa opiskellut Vivi Friedman on juuri julkaissut esikoiselokuvansa, The Family Treen.

Vivi Friedmanin The Family Tree on seitsemän vuoden aherruksen lopputulos, mikä kertoo paljon elokuvateosta Yhdysvalloissa. Tuohon aikaan kuului kaksi vuotta käsikirjoittamista, vuosi rahoittajan etsimistä, toinen vuosi näyttelijöiden hankkimista sekä kuvaukset ja jälkituotanto kolme vuotta.

- Kaikki tietysti haluavat löytää siellä sellaisen ihmisen ja tuotteen, joka tuo heille menestystä. Jos sinne lähtee sillä mielellä, että miten minä tai minun leffani pärjää, niin se on ihan turhaa. Pitää miettiä, että miten sinä olet se hevonen, joka auttaa muut voittamaan ravit, Vivi Friedman sanoo.

Muun muassa mainoksia tehnyt Friedman kuuluu niihin harvoihin kotimaisiin ohjaajiin, joka on päässyt tekemään pitkän amerikkalaisen elokuvan. Toistaiseksi suomalaisohjaajista parhaiten Yhdysvalloissa on menestynyt Renny Harlin. Antti Jokinen taas on työstänyt Resident-elokuvaa.

Neljän miljoonan euron budjetilla tehty The Family Tree edustaa amerikkalaista independent-tuotantoa. Niin sanotuista studioelokuvista se eroaa muun muassa siten, ettei sillä ole vielä levittäjää, ja se kiertää ensin festivaaleja.

- Jos ajatellaan tällaisia ei-valtavirtaelokuvia, niin Eurooppa on aika ratkaisevassa asemassa. Maailman kymmenestä merkittävästä filmifestivaalista valtaosa on eurooppalaisia festivaaleja. Ja nimenomaan tällaiset yhdysvaltalaiset leffat saattavat lähteä maailmanlevitykseen nimenomaan Euroopan kautta, sanoo tv- ja elokuvatuotannon professori Mika Ritalahti Taideteollisesta korkeakoulusta.

Vivi Friedmanin The Family Tree esitetään torstaina käynnistyneillä Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla. Elokuvan näyttelijäkaartiin kuuluvat muun muassa Hope Davis, Keith Carradine, Dermot Mulroney ja Selma Blair.

Lähteet: YLE Uutiset / Jussi Mankkinen

Lue seuraavaksi