Yhdysvaltain senaatin valiokunta puoltaa ydinaseriisuntaa

Yhdysvaltain ja Venäjän neuvottelema sopimus strategisten ydinaseiden rajoittamisesta on läpäissyt ratkaisevana pidetyn valiokuntakäsittelyn. Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainvaliokunta äänesti Start-sopimuksen puolesta, ja myöhemmin sopimus yritetään saada koko senaatin käsittelyyn.

Ulkomaat

Senaatin ulkoasiainvaliokunta äänesti sopimuksen hyväksymisen puolesta äänin 14-4. Kolme republikaania äänesti demokraattien mukana sopimuksen puolesta.

Sopimuksen voimaantulo on kuitenkin epävarmaa, koska marraskuun alun kongressivaalien lähestyessä ydinaseriisunta ei ole senaatin asialistan kärjessä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Dmitri Medvedev allekirjoittivat huhtikuussa sopimuksen, jonka mukaan ydinaseita vähennetään noin 30 prosentilla.

Presidentti Obama on toivonut, että senaatti vahvistaisi sopimuksen tämän vuodena aikana.

Yhdysvalloissa sopimuksen pitäisi saada senaatissa kahden kolmasosan eli vähintään 67 senaattorin kannatus. Sopimuksen hyväksyminen edellyttäisi sitä, että ainakin kahdeksan republikaanisenaattoria kannattaa sitä. Useimmat republikaanisenaattoreista eivät ole ilmaisseet kantaansa.

Myös Venäjän on ratifioitava sopimus, mutta Venäjällä odotetaan ensin sopimuksen kohtalon ratkeamista Yhdysvalloissa.

Lähteet: YLE Uutiset, AP, Reuters