1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Vanhanen: Olisin jäävännyt itseni, jos olisin hoksannut

Kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) olisi jäävännyt itsensä, jos hän olisi hoksannut, että Raha-automaattiyhdistyksen avustusten jakamisesta syntyy esteellisyysvaara.

talous
Matti Vanhanen kävelykepin kera
Entinen pääministeri Matti Vanhanen suhtautuu rauhallisesti oikeuskanslerin ratkaisuun, jonka mukaan hän on toiminut lain vastaisesti.

Vanhasta ei torstaina näkynyt eduskunnassa, mutta hän piti lyhyen tiedotustilaisuuden lähellä eduskuntataloa ravintola Storyvillen edustalla.

Oikeuskanslerin ratkaisusta huolimatta Vanhanen oli hyväntuulinen ja ilmoitti aloittavansa sovitusti työt maanantaina Perheyritysten liiton toimitusjohtajana.

- Jos olisin hoksannut, että tässä on esteellisyysvaara olemassa, olisin jäävännyt itseni tästä asiasta, hän sanoi toimittajille.

Vanhanen kertoi olleensa yllättänyt siitä, että oikeuskanslerin selvitys kesti näin kauan. Hän ei kuitenkaan halua lähteä arvioimaan sitä, olisiko se pitänyt tehdä nopeammin.

Entinen pääministeri ei lähtenyt arvioimaan, kuinka suuri osa oikeuskanslerille tehdyillä kanteluilla oli hänen eropäätöksessään.

- Kyseessä oli kokonaisarvio, hän selvitti.

Vanhanen kertoi yllättäen ennen joulua, ettei hän jatka keskustan puheenjohtajana kesän puoluekokouksen jälkeen. Hän kuitenkin kiistää, että oikeuskanslerin tutkinta olisi ollut yllätyseron syy.

-Tämä ei liity siihen millään tavalla. Se on väärä käsitys. Ei tämä esteellisyyskysymys ole sen mittakaavan asia, että se olisi siihen vaikuttanut, sanoi Vanhanen.

"Tekisi mieli sanoa jotain"

Vanhanen toisti, ettei hän arvioi oikeuskanslerin ratkaisua. Tämän hän ilmaisi jo julkisuuteen lähettämässään tiedotteessa.

- Tekisi mieli sanoa jotain, mutta en lähde sitä julkisesti käsittelemään. Kerron sen sitten perustuslakivaliokunnalle, Vanhanen sanoi.

Hän suhtautui myös rauhallisesti siihenkin mahdollisuuteen, että asia päätyisi valtakunnanoikeuteen.

- Se on yksi osa prosessia, hän sanoi.

Vanhanen ei usko hänen mahdollisesti kohdistuvan rikostutkinnan vaikuttavan tuleviin eduskuntavaaleihin.

- En usko, että tämä vaikuttaa vaaleihin. Tämä prosessi ei kohdistu puolueen nykyjohtoon, hän sanoi.

Hän ei myöskään koe asialla olevan vaikutusta uuteen työpaikkaansa Perheyritysten liittoon.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi