Teatteri Vanha Juko aloittaa syksynsä Kirsikkapuistolla

Teatteri Vanhan Jukon syksyn ensimmäinen ensi-ilta on Anton Tšehovin kirjoittama nelinäytöksinen näytelmä Kirsikkapuisto. Jukon 15-vuotista taivalta juhlitaan lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Vanhan Jukon tekijät eivät enää pidä itseään vaihtoehtoteatterina, vaikka Lahden toinen ammattiteatteri syntyikin aikoinaan vastavoimaksi kaupunginteatterille.

Teatteri Vanha Juko juhlii syksyllä 15-vuotista taivaltaan. Kuva: YLE Lahti / Tea Manninen

15-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Teatteri Vanhassa Jukossa saa tänään 17. syyskuuta ensi-iltansa uusi sovitus Anton Tšehovin näytelmästä Kirsikkapuisto. Näytelmä on muokattu kommunikoimaan nykyisen hyvinvointi-Suomen kanssa.

- Kirsikkapuistoa on käännelty ja väännelty Suomen elintasoa ja sen vääjäämätöntä muutosta koskettavaksi. Lähinnä se kyseenalaistaa arvomaailmoja ja sitä mukavuudenhalua, johon olemme tottuneet niin yksilötasolla, kuin korkeammillakin tahoilla, Teatteri Vanhan Jukon taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen kertoo.

Ei vaihtoehto vaan omalähtöisyyttä

Jukon 15-vuotinen historia on ollu hyvin rohkea ja vaiherikas.

- Pienestä ja hyvin talkoohenkisesti Juko on paininut tiensä kunnioitettavalla tavalla eteenpäin nämä 15 vuotta, Sorjanen kertoo.

Sorjanen ei pidä Jukoa kuitenkaan vaihtoehtoteatterina, vaikka sellaista on ollut havaittavissa.

- Juko on vaihtoehto mille? Mitä me sitten tehdään jos esimerkiksi kaupunginteatteri muuttaa linjaansa lähemmäksi meitä? Vaihtoehto ei niinkään ole se asia, vaan omalähtöisyys. Me tehdään juuri sellaisia asioita, mitä me itse halutaan eikä anneta muiden määrittää niitä. Jos se on vaihtoehto sinänsä, niin hyvä niin.

Yhteistyötä ja esitysvaihtoa

Teatteri Vanhan Jukon syksyyn kuuluu Kirsikkapuisto-näytelmän lisäksi 15-vuotisen taipaleen kunniaksi pidettävä Jukofest, sekä paljon kiertämistä ja yhteistyötä muiden tahon kanssa.

- Mittavin projekti, mitä Jukossa on tähän mennessä tehty, on tänä syksynä esitettävä Lahden ammattikorkeakoulun ja kansanopiston kanssa yhteistyössä esitettävä näytelmä Maratontanssit. Lisäksi teemme yhteistyötä tamperelaisen Teatteri Telakan kanssa, josta tulee meille esitysvaihtona heidän näytelmänsä Kama sutra – etydejä olemisesta, Sorjanen kertoo.

Jukon syksyssä yksi iso ja huomionarvoinen muutos aiempaan on kiertäminen ja esitysvaihdot.

- Meillä on tällä hetkellä kolme isoa projektia ohjelmistossa, eli Kirsikkapuisto, Kama sutra ja Kahdeksan surmanluotia. Sellaista ei ole aikaisemmin ollut ja tämä toteutuu nimenomaan esitysvaihdon ja kiertämisen kautta.