Lahti vaarassa menettää Caravan -messut Helsingille

Lahdessa kymmenettä kertaa järjestettävät Caravan –messut ovat kasvaneet vuosien saatossa Pohjoismaiden toiseksi suurimmaksi matkailuajoneuvotapahtumaksi. Suomen messut havittelee suosittua lahtelaistapahtumaa Helsinkiin. Matkailuajoneuvojen kauppa kasvaa vauhdilla talouden taantumasta piittaamatta.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Seppo Pietiläisen mukaan Caravan -messujen tulevaisuus Lahdessa on vaakalaudalla. Viisivuotinen sopimus Lahden messujen kanssa päättyy ensi vuoteen. Vuonna 2011 messut järjestetään vielä Lahdessa, mutta sen jälkeen tulevaisuus on auki.

- Caravan –messut ovat Pohjoismaiden toiseksi suurin alan tapahtuma. Siitä kilvoittelee nyt myös Suomen messut Helsingissä. Päätöksiä messujen tulevaisuudesta tehdään tammi-helmikuussa, toteaa Pietiläinen.

- Helsingin eduksi on sanottava se, että medianäkyvyys on huonoa Lahdessa. Matkailuajoneuvomyyjille tämä on merkittävä asia, hän jatkaa.

Lahden messujen toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ei ole huolissaan Caravan –tapahtuman tulevaisuudesta, vaikka Suomen suurin messujärjestäjä Helsingin messukeskus havitteleekin lahtelaismessuja.

- Lahti on karavaanareiden ja myyjien mielestä kiistattomasti parempi paikka. Tästä on vuosien aikana muodostunut karavaanareille kesän päätösjuhla, ja 1500 vaunukuntaa tulee perinteisesti Lahteen juhlimaan kesän päätöstä. En usko, että karavaanarit haluavat lähteä Helsingin keskustaan ajokkeineen, summaa Eerikäinen.

Matkailuajoneuvot käyvät kaupaksi

Matkailuajoneuvojen myynti on vilkastunut huomattavasti vuoden takaisesta. Talouden taantuman tuoma patti on lauennut ja alalla pyyhkii hyvin.

- Tammi-elokuun välisenä aikana on rekisteröity matkailuajoneuvoja 9,4 prosenttia enemmän kuin viime vuonna eli taantuma alalla on selätetty, kertoo Seppo Pietiläinen.

- Suomalaiset ostavat kuitenkin perinteisesti näitä halvempia matkailuajoneuvoja, joiden hinnat liikkuvat 50 000 – 60 000 euron hintaluokassa. Muualla Euroopassa kalliimpien, parinsadantuhannen euron autojen kauppa käy paljon vilkkaampana, hän lisää.